Gofry bez tłuszczu to lekka wersja tego znanego nam przysmaku ; ) Może powodować mniejsze wyrzuty sumienia dla osób na diecie, które nie mogą odmówić sobie pysznego deseru. Obawiałam się, że bez dodatku masła w cieście, gofry będą przywierać do gofrownicy, ale na szczęście tak się nie stało ; ) Przyznam, że pierwsza porcja wyszła mi trochę gumiasta (co widać na zdjęciu), smakująca bardziej jak naleśniki niż gofry, dlatego konieczne jest bardzo dobre rozgrzanie gofrownicy (!!!), wtedy gofry będą chrupiące : ) Polecam, inspiracja tutaj.
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem. Wlewamy na bardzo dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 6 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego : )
Fajny pomysł:)
Autor
🙂
czyli można też prosto, super zapisuję sobie 🙂
Autor
Prosto i smacznie 😀
o, dzięki za pomysł, na pewno skorzystam;)))
Autor
Proszę bardzo 🙂
Zrobiłam dzisiaj, zamiast cukru pudru dałam cukier waniliowy. Mi z tego przepisu wyszło 10 gofrów, ale ja mam taką malutką gofrownicę 🙂
W każdym razie PYCHA.
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Bardzo smaczne gofry. Przepis bardzo prosty, w porównaniu do innych. Polecam serdecznie 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂