Pomimo, że gofry, które ostatnio przygotowywałam są pyszne, nie mogłam się oprzeć tym znalezionym na blogu Kasi. Rekomendacja, że są najlepsze jakie kiedykolwiek jadła przesądziła sprawę ; ) Zdecydowanie różnią się od mojego pierwszego przepisu, bo są bardziej słodkie ; ) To prawda, że dodatki są zbędne i można się nimi zajadać bez niczego! : )
Składniki na 8 gofrów:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 500 g mąki
- 3/4 – 1 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
W misce ucieramy masło z cukrem na jasną masę i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy (masa wyszła mi bardzo gęsta dlatego dodałam jeszcze odrobinę mleka).
Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy ok. 5 minut (my lubimy bardzo wypieczone, dlatego zawsze przedłużamy czas pieczenia do ok. 8 minut)
Smacznego : )
o proszę;)może to nieskromnie zabrzmi, ale byłam ostatnio nad morzem i postanowiłam zjeść jak najwięcej gofrów i niestety żaden nie był nawet w połowie tak dobry jak te z przepisu mojej mamy;)
Autor
To prawda, teraz nie trzeba już jeździć nad morze, by zjeść dobrego gofra:D
Marto 🙂
jaką mąkę dodałaś ?
bo zastanawiam się czy jak będę robić gofry mogę dodać mąki razowej ? nie zepsuje smaku ?
Autor
Używam mąki pszennej lub tortowej, więc o razowej nie mogę się wypowiedzieć, choć słyszałam, że niektórzy z niej korzystają:)