Od dawna miałam ochotę na biszkopt z galaretką i owocami. Jego zaletą jest to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i prawie każdy takie ciasto lubi ; ) Jest lekkie, więc pasuje również na wiosnę i lato, zwłaszcza, że wtedy mamy duży wybór świeżych i pysznych owoców. Polecam!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie delikatnie mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z jajek. Mieszamy powoli drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki.
Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-30 minut.
Pozostałe składniki:
- 500 ml kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- ulubione owoce (u mnie puszka brzoskwiń)
- 4 galaretki
- opcjonalnie konfitury
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy cukier puder wraz z fixem. Kładziemy na przestudzony biszkopt. (opcjonalnie zanim położymy kremówkę, możemy biszkopt wysmarować cienką warstwą konfitury). Owoce kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak zmniejszamy ilość wody do 5,5-6 szklanek. Kiedy galaretki będą już się prawie stęgną wylewamy je na owoce.
Smacznego : )
Pychotka:)
Autor
Zdecydowanie 🙂
pycha:)
Boje sie troche ciast z galaretka, czy trzeba w lodowie je „tegnac”?bo w sumie ciepla jest ta galaretka?
a ten irving bialy mega pyszny!
Autor
Galaretkę odstawiasz w chłodne miejsce do ostygnięcia, takiej gorącej nie można wkładać do lodówki, kiedy na dworze tak ciepło niestety wolniej się chłodzi, ale warto poczekać. Przestudzona może się już tęgnąć w lodówce 🙂