Ryż po meksykańsku

Bardzo lubię ostre smaki, więc jak zobaczyłam na blogu u Moniki to danie, wiedziałam, że to tylko kwestia czasu zanim je przyrządzę. Dodatkową zachętą były otrzymane przeze mnie produkty z lidla w ramach tygodnia meksykańskiego. Fasola w pikantnym sosie dodała ostrego posmaku. Pycha!


Ryż po meksykańsku

Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 800 g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu
  • puszka fasoli w pikantnym sosie pomidorowym (lidl tydzień meksykański)
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, papryka
  • 2 łyżki oleju

Pomidory wraz z cebulą i czosnkiem zmiksować blenderem na jednolitą masę.  Ryż namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przysmażyć na oleju, tak aby zrobił się szklisty. Następnie dodać do niego pomidorową masę wraz ze szklanką wody i dusić pod przykryciem, do czasu aż woda wchłonie się całkowicie.

Mięso pokroić w kostkę lub paski i podsmażyć na patelni, dodać do ryżu wraz z fasolą w sosie oraz odcedzoną kukurydzą i groszkiem. Gotować przez ok. 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Smacznego : )

Kurczak po meksykańsku


Komentarzy: 6

  1. 8 maja 2012 / 13:53

    Doskonałe danie, uwielbiam kuchnię meksykańską, pozdrawiam 🙂

  2. Marta
    Autor
    8 maja 2012 / 14:07

    To zupełnie tak jak ja:)

  3. tatiana
    9 maja 2012 / 21:25

    Świetna potrawa, byłam dzisiaj w lidlu i od rauz zakupiłam fasolke, jutro robie na obiad:)

  4. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 21:29

    Polecam pycha!:)

  5. mariola1975
    23 maja 2012 / 19:29

    W dniach meksykańskich w Lidlu nabyłam fasolkę w puszce w sosie ostrym ale dodałam ja do chilli con carne i pysznej mielonej łopatki(również z Lidla)Danie super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 1 =