Tarta z owocami

Bardzo lubię tarty i kruche ciasta zwłaszcza z owocami ; ) Tym razem postawiłam na wersję z budyniem i obawiałam się, że całość będzie zbyt słodka, więc przygotowałam go z minimalnym dodatkiem cukru, bardziej w stylu wytrawnym. Goście byli zadowoleni, jednak osobiście jako miłośniczka bardzo słodkich wypieków stwierdziłam, że był to błąd i na pewno powtórzę ten wypiek, ale w słodszej wersji ; )


Tarta z owocami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • budyń domowy (przepis tutaj)
  • ew. budyń z paczki + mleko (ilość jak na opakowaniu)
  • 250 g truskawek
  • 2 kiwi

Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby było elastyczne. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy budyń i również odkładamy do wystygnięcia. Najlepiej przykryć go folią aluminiową, aby nie utworzył się kożuch. Przygotowane ciasto wykładamy budyniem i dekorujemy owocami.

Smacznego : )


Tarta z budyniem i owocami

Komentarzy: 24

  1. 7 maja 2012 / 14:07

    Jeszcze nigdy nie robiłam tarty, muszę kiedyś zrobić:)

  2. Marta
    Autor
    7 maja 2012 / 14:26

    Koniecznie są pyszne! 🙂 Idealna na lato ze świeżymi owocami 🙂

  3. Gosia
    7 maja 2012 / 14:50

    Kupiłam truskawki na promocji w Lidlu i szukam pomysłu co z nimi zrobić, najpierw wpadły mi w oko muffinki z truskawkami ale twoja tarta to po prostu dzieło sztuki..

  4. 7 maja 2012 / 15:21

    Tarta z owocami należy do moich ulubionych ciast, Twoja jest w wydaniu mistrzowskim, pięknie udekorowana !

  5. Marta
    Autor
    7 maja 2012 / 15:28

    Dziękuję 🙂

  6. siostra!
    7 maja 2012 / 17:59

    Jak dla mnie to był pyszny błąd i bym chciala takie jeść codziennie!

  7. Marta
    Autor
    7 maja 2012 / 18:56

    Cieszę się, że smakowała! Kasiu polecam 🙂

  8. 7 maja 2012 / 22:19

    a wiesz, że nigdy nie robiłam tarty….zawsze wydawało mi się, że to za trudne, za bardzo absorbujące, ale widzę, że przepis jest lajtowy…;) kiwi i truskawka…bosko;)

  9. Marta
    Autor
    7 maja 2012 / 22:28

    Przepis jest naprawdę prosty! więc musisz koniecznie nadrobić 😀

  10. Minka
    18 czerwca 2012 / 7:47

    Ciasto wyszło mi trochę słone w smaku, więc chyba rzeczywiście należy dać więcej cukru. w piekarniku trzymałam 20 min. tak jak w przepisie, ciasto uzyskało złoty kolor i wydawało się gotowe. Jednak przy jedzeniu okazało się niedopieczone. Myślisz, że za krótko trzymałam w piekarniku, czy coś nie tak z ciastem?

  11. Marta
    Autor
    18 czerwca 2012 / 10:30

    Być może było w piekarniku trochę za krótko 🙁 u mnie 20 min wystarczyło, ale niestety piekarniki są różne. Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂

  12. Minka
    25 czerwca 2012 / 13:24

    Za drugim razem trzymałam w piekarniku 30min. i tarta się udała:) A próbowałaś ten przepis z innymi owocami?

  13. Marta
    Autor
    25 czerwca 2012 / 15:10

    Super! czyli metoda prób i błędów jest jednak najlepsza:) robiłam jeszcze z malinami, które bardzo lubię 🙂 pewnie pasowałyby też jagody i borówki 🙂

  14. asia
    16 lipca 2012 / 20:27

    upiekłam tartę wg. Twojego przepisu z kremem waniliowym (tortowym) z owocami i wszystko szło super do póki nie chciałam jej pokroić… i tu mam pytanko czy taka tarta musi swoje odstać żeby krem/budyń troszkę nasączył taką tartę czy coś nie tak z moim wypiekiem?

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2012 / 12:31

      Nigdy nie czekam, aż tarta nasiąknie bydyniem, lepiej nam smakuje na świeżo 🙂 Co się dokładnie działo z Twoją tartą, była zbyt krucha ?

  15. 18 lipca 2012 / 19:52

    Bardzo dziękuję za przepis dodałam więcej cukru pudru i spód wyszedł miodzio.Moją troszkę różniącą się od Twojej Tarty umieszczę na zdjęciu na swoim blogu 🙂 Jeśli chcesz możesz za parę dni zerknąć jak wygląda ,pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2012 / 21:18

      Chętnie zajrzę do Ciebie i zobaczę w Twojej wersji, cieszę się, że smakowała! 🙂

  16. Bożena
    2 sierpnia 2012 / 16:29

    Przepis na tartę cudowny!
    Spróbuje innych,pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2012 / 19:29

      Bardzo się cieszę, że smakowała:D również pozdrawiam 😀

  17. 21 listopada 2012 / 2:00

    mm, tarty to zdecydowanie moje ulubione ciasta! a ta wygląda naprawdę przepysznie.

  18. Marta
    Autor
    21 listopada 2012 / 2:30

    Również bardzo lubię tarty, polecam wypróbować 🙂

  19. Kasia
    24 marca 2013 / 23:23

    jaką dać mąkę? i jak w piekarniku? dół góra czy i to i to ?

    • Marta
      Autor
      24 marca 2013 / 23:42

      Mąka pszenna 🙂 a jeśli chodzi o piekarnik to polecam termiobieg lub jeśli nie ma takiej opcji to grzalki góra i dół (razem) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 17 =