Sezon na potrawy z grilla w pełni, więc mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu na domową marynatę ; ) Stosowałam ją do karkówki, ale do innych mięs będzie również odpowiednia.
Składniki na ok 500 g mięsa:
- 2 łyżki musztardy najlepiej w stylu francuskim (z całymi ziarnami gorczycy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą smarować mięso i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min.
Smacznego : )
Jutro wypróbuję, o ile słońce wróci!
Doskonała marynata, na pewno wypróbuję, pozdrawiam 🙂
Autor
Gorąco polecam 🙂
pycha:)
Dla mnie lekko za słodko, dałabym łyżeczke miodu nastepnym razem i bedzie idealnie:)
Autor
Szira każda modyfikacja jest dobra, tak aby smakowało:)
Mi bardzo smakowała, świetne urozmaicenie zwyklego grilla.
Autor
Super:)
Pychota! u nas już obowiązkowo 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że marynata przypadła do gustu 🙂
Bardzo fajny przepis moge polecic 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
A może ktoś się skusi na mój przepis KARKÓWKI z grila.
Ja wkładam pokrojoną karkówkę do cydru na noc a rano wyjnuję osuszam i przyprawiam
olej, majeranek, papryka słodka lub ostra co kto lubi, musztarda lub keczup co kto lubi
oraz obowiązkowo czosnek niedżwiedzi – ręczę bedzie kruchutka i smaczna.
Autor
🙂