Pomimo, że nie zawsze przepadam za praktycznymi prezentami, które „przydają mi się w kuchni”, bardzo ucieszyłam się kiedy mężuś podarował mi gofrownicę. Jej ogromną zaletą jest duża moc – 1300 W. Jako pierwszy przepis na gofry, postanowiłam wykorzystać przepis Michela Roux i sprawdził się świetnie! Gofry wyszły bardzo chrupiące, co jest dla nas niezwykle ważne, bo wcześniej nie raz zdarzyło nam się jeść miękkie gofry, przypominające naleśniki ; )
Składniki na 9 gofrów:
- 160 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
- 270 ml mleka
- kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej
Mąkę, cukier, sól, roztopiony i przestudzony tłuszcz, żółtka i 90 ml mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę. Następnie dodawać stopniowo resztę mleka i dodać wybraną esencję, cały czas mieszając. Odstawić na kilka minut i w tym czasie rozgrzać gofrownicę oraz ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać trzepaczką.
Gofry piec ok. 4-6 minut, ja wolę bardziej przypieczone, ponieważ są bardziej chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami itd.
Smacznego : )
tak mi się kojarzą z latem <3
Pozdrawiam ciepło,
Szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Zaśliniłem monitor!!!!!!
Autor
🙂
Autor
Mi również kojarzą się z latem i wakacjami nad morzem:)
Gofry uwielbiam, ale niestety wychodza mi w domu takie klapniete;/ sprobuje twojego przepisu. a powiedz jaka masz gofrownice,jakas profesjonalna?
Autor
Nie wiem, czy można ją nazwać profesjonalną, ale ma dużą moc 1300 W, co jest połową sukcesu:) Firma mało znana dezal i wygląd nie zachęca, ale póki co jestem bardzo zadowolona:)
Hej, a czy po upieczeniu zostawiasz gofry an chwile do ostygneicia i wtedy lekko twardnieja, cyz od razu smarujesz np. smietana?
Autor
Te, które jemy z cukrem pudrem lub np. z dżemem wolę od razu na ciepło 🙂 Ale gofry z bitą śmietaną, czekam aż ostygną, żeby śmietana mi się nie roztopiła 🙂
bardzo dobre pyszne
bardzo dobre pyszne jak to zrobić
Właśnie zrobiłam gofry wg powyższego przepisu dla mojego małego Gofrowego Pożeracza.
Był zachwycony.
Ja też.
Nie wiem kto bardziej…
Autor
Super, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
podstawą dobrych gofrów to dobra gofrownica 1300 W
Autor
Zgadza się! 🙂
Rzadko wpisuje komentarze, ale ten przepis jest super.
Robiłem już wile razy z innych przepisów, ale żaden nie był tak dobry.
Ilości mleka mąki i jajek podobne – to chyba masło jest tu sekretem.
Dzięki za pyszne gofry.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
dezal to podobno taka półprofesjonalna gofrownica, najlepsza z dostępnych w sklepach agd. Też ją mam 🙂
Autor
Mi bardzo dobrze służy i oby tak dalej 🙂
Uwieeeeeelbiam gofry !
Zawsze kojarzą mi się ze spotkaniami z miłymi ludźmi *-* !
Autor
Też uwielbiam, bo mi kojarzą się z wakacjami 😀
Długo szukałam dobrego przepisu.ten jest doskonały. Dzięki :)gofry smakują jak na wakacjach. Wreszcie będę mogła zaprosić rodzinę na pyszny deser.
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Najlepsze gofry jakie w życiu jadłem
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
będe je za chwile robić
Autor
Daj prosze znać jak smakowały 🙂
świetne były 😉
Autor
Bardzo się cieszę
Widzę tutaj kolejny bardzo fajny pomysł na wykonanie gofrów. Sama robię je na różne sposoby w zależności od chęci smakowych. Od siebie mogę dodać też taki prosty sposób jaki zawsze się udaje choć wiadomo że wszystko to kwestia gustu. Ja lubię dużo dodatków w postaci owoców lub syropu klonowego.
Autor
Za syropem klonowym akurat nie przepadam, ale owoce bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam 🙂