Pyzy drożdżowe zwane również kluskami na parze to tradycyjny przepis z polskiej kuchni. Moja Babcia przyrządzała je perfekcyjnie, kojarzą mi się z bardzo prostym, wiosennym obiadem z dodatkiem jajka i kalafiora ; ) Przeważnie jemy je z bułką tartą, ale można podawać również do gulaszu, czy na słodko polane sosem. Dzieci je uwielbiają : ) Polecam!!!
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g masła
- 200 – 250 g mąki
- 12,5 g drożdży
- 1 duże żółtko
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże oraz 1/2 łyżki cukru. Zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie rozpuścić masło, a żółtko utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać do wyrośniętego zaczynu, razem z solą i rozpuszczonym masłem.Wymieszać i stopniowo dodawać mąkę wyrabiając ciasto. Powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, a następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm. (Stolnicę można delikatnie podsypać mąką.) Szklanką wykrawać kółeczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gotować na parze (pod przykryciem) przez 15 minut, jeśli tak jak ja nie posiadacie specjalnego garnka do gotowania na parze, można zagotować wodę w zwykłym garnku i umieścić w nim metalowe sitko (ale tak, żeby woda nie dotykała klusek).
Smacznego : )
Super, prawdziwe domowe pyzy!
U mnie w domu też się jadło z jajem 😉
Ale mi slinka cieknie na te pyzy!!!!!!!
moja babcia takie robiła:) ale u nas jadło się je na słodko:) uwielbiam je:)
Gdzie mozna znalezc taka gotujaca zone?:)))przydałaby mi sie!:)
Pamietam jak moja babcia robila wlasnorecznie makaron i z siostra wyjadalysmy taki surowy:) Przypomnialas mi te czasy:)
Autor
Moja babcia też robiła sama makaron 🙂 ja jeszcze nie doszłam do tego etapu :)ale ogólnie bardzo lubię „próbować” wszystko na surowo 🙂
Widząc zdjęcia aż mam chęć takie przyrządzić
Autor
Są pyszne! 🙂
Są pyszne moje dzieciaki codziennie mnie o nie męczą 🙂