Już drugi raz mam okazję testować produkty marki Kamis z linii specialite ; ) Ostatnio moje serce podbiły nietypowe musztardy (z zielonym pieprzem, czerwonym winem, czy płatkami wędzonej papryki), więc tym razem postanowiłam zacząć od wypróbowania czegoś na słodko : ) Na blogu wypiekizpasja.blox.pl znalazłam przepis na cynamonowe bułeczki. Wyglądały tak zachęcająco, że nie mogłam się oprzeć. Autorka użyła co prawda mielonego cynamonu, ale moim zdaniem kora cynamonu starta na tarce, lub zmielona w blenderze jest o wiele bardziej wyrazista ; ) Użyłam zaledwie połowy z mojego blistra, a w całym domu unosił się ten niezwykły aromat. Gorąco polecam jako pyszną przekąskę lub słodkie śniadanie : ) Ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, do nadzienia bardzo dobrze komponowałyby się również małe kawałki jabłek.
Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki letniej wody
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła (niecałe 50g przed rozpuszczeniem)
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki plus 1/4 szklanki mąki do podsypania przy wałkowaniu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na nadzienie :
- 2 płaskie łyżki masła
- 1/2 kory cynamonu zmielonej w blenderze
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 2 łyżek mleka, wody lub soku z cytryny
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, przykryć ściereczką i odstawić do chwili, aż na powierzchni ukażą się bąbelki powietrza.
W tym czasie w dużej misce wymieszać wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. Dodać rozpuszczony tłuszcz i przygotowane wcześniej drożdże. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki – mąkę z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać je do mokrych składników i wyrabiać ciasto. Powinno wyjść gładkie, elastyczne, może być dość luźne, ale nie lepiące się.
Brzegi miski możemy skropić delikatnie olejem, a następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz..
W tym czasie możemy przygotować nadzienie cynamonowe. Masło rozpuścić i dodać do niego zmielony w blenderze cynamon. Całość wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, możemy zostawić również małą kulkę na złączenie środka drożdżówek. Każdą część rozwałkować na okrągłe placki. Pierwszy z nich posmarować pędzelkiem przygotowanym wcześniej cynamonowym nadzieniem. Przykryć kolejnym i czynność powtórzyć, aż do ostatniego placka.
Tak złożone ciasto przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i przekroić na 8 części. Po środku każdej z nich zrobić nacięcie.
Następnie przełożyć końcówki ciasta, tak jak w przypadku faworków.
Na koniec zlepić tylne brzegi.
Tak przygotowane drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec ok. 20 minut.
Kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe przygotować lukier. Cukier puder rozmieszać z wodą, mlekiem lub sokiem z cytryny. Lukier rozprowadzić pędzelkiem po drożdżówkach.
Smacznego : )
Super nuły, musze żonke namowic,zeby zrobiła:)
Buły oczyeiście!
Autor
Jak żonka się nie da namówić, to spróbuj sam 🙂 są proste w przygotowaniu 😀
Zjadłabym teraz na śniadanie te bułeczki:)
Jak długo zachowuja swiezosc? wytrzymaja kilka dni?i cyz moge je zrobic np z marmoladka i podgrzewac w peiakrniku?
Autor
Przyznam, że nie mieliśmy okazji sprawdzić, bo zjedliśmy pierwszego dnia 🙂 ale na pewno ciasto nie jest z tych, co następnego dnia robi się twarde jak kamień. Z marmoladą też byłyby super i jeśli lubisz na ciepło to pewnie, że można podgrzać.
wyglądają bajecznie!!!
Autor
Do tego są smakowite 🙂
OMG, jakie cudowne, a powiedz ile sztuk wyszło?
Autor
8 sztuk 🙂
Przepyszne są 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂