Kurczak zapiekany w piekarniku


Kurczak zapiekany w piekarniku
Kolejny sposób na kurczaka, czyli mięso do którego mam słabość : ) Bardzo lubię kurczaka z piekarnika, dlatego, że nie jest wymagający i poza czasem oczekiwania, jego przygotowanie jest błyskawiczne. Polecam!

Składniki :

  • ulubione części z kurczaka u mnie ok. 1/2 kg pałek
  • 2 łyżki oliwy
  • ulubiony mix przypraw do kurczaka u mnie: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, chili, czosnek, oregano

Kurczaka umyć i ściągnąć skórę, wrzucić do woreczka np. do mrożenia lub pieczenia. Dodać 2 łyżki oliwy i naszą mieszankę przypraw. Worek przytrzymać lub zawiązać tak, aby nic się z niego nie wydostało i mocno zamieszać. Sprawdzić, czy na każdym kawałku mięsa są przyprawy, jeśli nie zamieszać ponownie. Tak przygotowane mięso odłożyć na 2 godziny do lodówki, aby marynata się „przegryzła”.

Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do brytfanny. Piec w piekarniku w temp. 220 C przez ok. 1,5 godziny.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. iga
    6 marca 2012 / 18:52

    Proste, a jakie pyszne!

  2. wesolyromek
    6 marca 2012 / 19:35

    Mięso – jestem na TAK!

  3. pani_ewa
    9 marca 2012 / 14:13

    Az nabrałam ochty na takie pyszne ,soczyste mięsko!a jestem wegetqarianka!!!

    • Marta
      Autor
      9 marca 2012 / 14:41

      Dziewczyny w prostocie siła 🙂 pani_ewo niech Pani wypróbuje, być może powróci Pani do jedzenia mięsa 😀

  4. Alicja
    18 sierpnia 2017 / 19:05

    Kurczak wyszedł idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2017 / 23:12

      Super, że posmakował 🙂

  5. Monika
    25 marca 2018 / 22:45

    Pychotka uwielbiam takie proste obiady na pewno bede wracac po wiecej Pani przepisow bo kolejny sie sprawdzil 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:57

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 8 =