Zupa ogórkowa

Uwielbiam wszystkie zupy, ale ogórkowa od zawsze wysoko plasowała się w moim rankingu. Prosta do zrobienia, pożywna i pyszna. Ile domów tyle przepisów i sposobów przygotowania, moja Mama zawsze podsmaża na łyżeczce masła warzywa i ogórki, a teściowa daje od razu do zupy, co często sama czynię, gdy chcę zaoszczędzić czas i pracę. Jak dla mnie obie wersje pyszne : ) Polecam!!!

zupa ogórkowa przepis

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mały por (biała i jasnozielona część)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g kiszonych ogórków
  • 5-6 ziemniaków
  • 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka ziarenek pieprzu
  • opcjonalnie: koperek, kilka łyżek śmietany 18% do zabielenia

Kurczaka zalać wodą, zagotować, zdjąć szum. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżeczce rozgrzanego masła. Dodać do mięsnego wywaru wraz z porem, obranym czosnkiem i przyprawami. Gotować 15 minut, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 15 minut, do miękkość ziemniaków. Z zupy wyjąć por i mięso. Mięso oddzielić od kości i skóry, podzielić na mniejsze kawałki i ponownie dodać do zupy lub zostawić np. na farsz na pierogi. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki, podsmażyć na łyżeczce masła, dodać do zupy i gotować przez ok. 10 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawić pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków. Opcjonalnie można dodać również koperek i zabielić zupę śmietaną (niewielką ilość gorącej zupy odlać do kubeczka ze śmietaną, szybko wymieszać i ponownie dodać całość do garnka).

Smacznego!

Zupa ogórkowa

Komentarzy: 9

  1. anka
    15 lutego 2012 / 20:32

    nie wiedzialam,ze ogorkowa sie na ieksu gotuje!

  2. zosia-samosia
    16 lutego 2012 / 13:09

    czy smietana jest konieczna czy opcjonalna?:)

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2012 / 13:28

      Opcjonalna:) Osobiście nie przepadam, więc nie dodaję.

  3. 8 kwietnia 2012 / 17:00

    Od dawna nie znalazłam tak fascynującego bloga. Dzięki!

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2012 / 20:08

      Bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam!

  4. Ilona
    5 marca 2018 / 15:30

    Pycha 😋

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:54

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 4 =