Bardzo długo zabierałam się do przygotowania tych ciasteczek. Nie do końca byłam przekonana do proporcji składników w cieście, ponieważ od koleżanek otrzymałam rozbieżne informacje. Na szczęście użyte przeze mnie ilości się sprawdziły miałam jedynie drobny problem z wyciekiem dżemu podczas pieczenia, dlatego proponuję zastąpić go marmoladą ; ) Poza tym są pyszne, mięciutkie, najlepsze na ciepło : )
Składniki :
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki
- 125 g margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru pudru do ciasta + cukier puder do posypania
- marmolada do nadziewania
Twaróg, mąkę, margarynę oraz cukier puder wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na grubość ok 5 mm, wycinamy kwadraty. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rulonik, dokładnie zlepiając brzegi.
Pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )
Wyglądają bardzo zachęcająco! Muszę się zabrać do ich wykonania 🙂 Pozdrawiam
aż, ślinka cieknie…
Wow, swietne:)
Kurcze jestem chyba zbyt leniwa, zeby je zrobic, choc zjesc to bym chciała:)
wyglądają bardzo profesjonalnie i pysznie, jak wszytsko z Twojej kuchni. Sądzisz, że można je zrobic z owocami zmaiats dzemu?
Autor
W odsłonie z owocami już wkrótce również pojawią się na blogu ; ) U mnie były jabłka : )
Ile ciasteczek wychodzi z przepisu? 🙂
Autor
Mi wyszło ok. 20 sztuk 🙂
O jejciu, dlaczego moje nie wyszły tak pięknie jak Twoje? Kurczę. 😀
Autor
Najważniejsze żeby smakowały 🙂
A co z jajkami? Nie są potrzebne? 🙂 Pozdrawiam
Autor
Basiu, robiłam bez jajek 🙂