W ramach powyższej kampanii organizuję konkurs na smaczne i zdrowe dania obiadowe, których podstawowym składnikiem jest makaron.
Możecie wysyłać do mnie maile z przepisami lub zostawiać wpisy w komentarzach, a 3 najlepsze zostaną nagrodzone zestawami, w skład których wchodzą:
1. Książką „Makaron – My Story” (limitowany, kolekcjonerski nakład z przepisami na dania makaronowe polskich celebrytów)
2. Magnes
3. Smycz
4. Notesik na magnes na lodówkę
Konkurs trwa od dziś do niedzieli 22 stycznia. Powodzenia!
Musze poszperac w moim kajeciku z przepisami i sie odezwe:)
Autor
Zapraszam serdecznie : )
Makaron często gości w naszej kuchni. Wszyscy go uwielbiamy czy to będzie spaghetti, lasagne czy zapiekanka.
Jednak najbardziej ulubionym daniem jest:
Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
pół piersi z kurczaka
1 mały brokuł
1 mała czerwona papryka
3 średniej wielkości pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
50g startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
sól
biały pieprz
Obrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą warzywa.
Podzielony na różyczki brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Ja robię to w kuchence mikrofalowej – 9 minut/750W.
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Usmażyć mięso z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż stanie się szklista. Wrzucić pieczarki, a na koniec paprykę. Chwilę poddusić.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać roztrzepane jajko i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekać 30 minut w temp. 200°C.
Marto i jak wczorajszy obiad??;)
Moj ulubiony przepis, zaznaczam,ze najlepszy w sezonie, gdy sa swieze warzywa, to canelloni z warzywami, zapiekane z kozim serem. Moja porcja to dla 2 glodnych osob, lub 4 panienek na diecie;P
opakowanie makaronu canelloni
200 g koziego sera
pomidory ok 1,5-2kg
2-3 cebule
groszek 150g
cukinia
papryka, po jednej zielonej i czerwonej
opakwoanie jogurtu naruralnego
sól
pieprz
bazylia
Wykoananie jest szybkie i proste. Umyte i obrane warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy (z wyjatkiem cukinii, ktora kroimy podluznie). Potem doprawiamy do smaku. Kazda rurke wypelniamy kawalkiem cukinii, do tego wlewamy sos do srodka. Ukladamy rurki jedna rpzy drugiej, calosc jeszcze polewamy warzywnym sosem.
Na wierzch dajemy wymieszany ser kozi z jogurtem, zapiekamy ok 20 min w 200 stopniach i voila!
wspaniałe przepisy zapraszam do nas mój blog :))
Autor
Kasiu jutro opublikuję Twoje danie:) bardzo nam smakowało! przyznam, że spanikowałam jak wlałam sos sojowy i poczułam jego aromat i do tego ten specyficzny kolor, więc dodałam drobną modyfikację i podlałam jeszcze mięso bulionem. Tak czy inaczej rewelacja mimo, że nie miałam też sosu teriyaki! może następnym razem spróbuję bez bulionu:)
🙂 bardzo się cieszę, że smakowało:)
Ja zaproponuję danie bardzo łatwe i szybkie, ale zdrowe 🙂
Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi.
gotujemy makaron (najlepiej razowy). Odcedzamy.
Szpinak podsmażamy doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, zaprawiamy żółtkiem, mieszamy z makaronem. Przekładamy na talerz, posypujemy orzeszkami lekko posiekanymi.
Przepis podany bardzo ogólnie ale wiadomo o co chodzi 😉
Smacznego 🙂
Składniki dla 2 osób:
– garść spaghetti razowego
– garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
– puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy
– 1 słoik domowego przecieru pomidorowego
– oliwa
– sól
Makron gotuję al dente. W woku rozgrzewam łyżkę oliwy, przesmażam na niej kilka min. przecier dodaję oliwki i tuńczyka, lekko odparowuję. Wrzucam makaron, mieszam, jeśli trzeba to solę. Gotowe.
Studencki, czyli tani plus zdrowy makaron.
Makaron razowy lub pszenny (zależy jak bardzo chcesz być prozdrowotny lub jaki wolisz) gotujemy w osolonej wodzie.
Mrożony szpinak dusimy na patelni z wyciśniętym czosnkiem (co najmniej 4 ząbki, ale jak kto lubi), dodajemy sól i pieprz, a na sam koniec duszenia dodajemy jogurt naturalny.
Makaron zalewamy szpinakiem i zajadamy, aż miło.
Danie proste, a naprawdę smakowite.
Makron z brokułami i tofu
Składniki:
250-300 tofu naturalnego, 1 brokuł, 200g pieczarek, 200g makaronu razowego np. muszelki lub świderki, zalewa do tofu: 4 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżeczce tymianku i bazylii, ½ łyżeczki sproszkowanej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, mielony imbir, gorczyca do smaku
Wymieszać wszystkie składniki zalewy i polać nią pokrojone w dużą kostkę tofu, delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podzielony na różyczki brokuł ugotować na parze. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić osączyć. Rozgrzać dużą patelnię lub wok, włożyć tofu razem z zalewą i smażyć 2-3 minuty na dość dużym ogniu, często, ale delikatnie mieszając. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać brokuł i makaron, delikatnie wymieszać, całość chwilkę podgrzać. Do potrawy pasuje sos jogurtowo – czosnkowy, którym się polewa danie już na talerzu.
Tagliatelle z prawdziwkami
Ten przepis dała mi mama.
-5-6 świeżych borowików (mogą być też mrożone)
– makaron tagliatelle pół opakowania
– 2 łyżki oliwy i łyżeczka masła, 1 średnia cebula i 1 ząbek czosnku
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 100 ml słodkiej śmietany 12%
– sól, świeżo zmielony pieprz,
Na rozgrzaną patelnią wlewam oliwę następnie dodaję posiekaną cebulkę i zgnieciony czosnek. Nie siekam czosnku ponieważ jak by się przypalił to będzie gorzki. Jak nam się cebulka zrumieni dodaję pocięta prawdziwki. Zalewam winem. czekam aż wino odparuje i dodaję słodką śmietankę. Solę i pieprzę.
Do garnka nalewam wodę solę i jak zawrze wrzucam makaron i gotuję al-dente. Do wody dolewam odrobinę oliwy aby się nie posklejał. Po ugotowaniu wszystkie składniki mieszam i dla dekoracji posypuje natką pietruszki. Smacznego
• 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
• 50 g szpinaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.
Makaron posolić i ugotować al dente. Na rozgrzaną patelnię włożyć szpinak, podlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – składniki:
filet z kurczaka – 200 gramów tarty ser (gouda lub parmezan) – 100 gramów makaron rurki – 300 gramów pieczarki – 300 gramów śmietana – 250 mililitrów cebula – 1 sztuka olej – 2 łyżki
Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.
Pokrój mięso i cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki.
Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i zeszklij na nim cebulę.
Następnie dodaj mięso oraz pieczarki i wszystko razem podsmaż dokładnie, doprawiając odrobiną przyprawy Delikat Knorr.
Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj.
Dopraw na koniec kilkoma kroplami soku z cytryny. Serwuj makaron posypany serem.
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem – składniki:
Makaron Tagiatele – 400 gramów ser mascarpone – 200 gramów kapary – 10 gramów wędzony łosoś – 100 gramów cytryna – 1 sztuka szalotka – 3 sztuki oliwa z oliwek – 20 mililitrów musztarda z ziarnami gorczycy – 1 łyżka Pomidory świeże dojrzałe – 2 sztuki szparagi zielone – 200 gramów, kostka rosołowa
Zagotuj litr wody, dodaj kostkę rosołowa, sparz w tym wywarze oczyszczone wcześniej szparagi a następnie w tym samym wywarze ugotuj makaron na sposób ardente.
Szparagi pokrój w plastry cebule pokrój kostkę.
Na patelni podsmaż na oliwie szalotkę, dodaj kapary, szparagi sok z cytryny, musztardę i dwa pomidory pokrojone wcześniej w kostkę
Całość gotuj aż sos zgęstnieje odparowując. Dodaj ser maskarpone makaron i łososia wszystko razem dokładnie pomieszaj.
Moim ulubionym makaronem są kokardki, przedstawiam danie z ich wykorzystaniem:
Składniki:
• makaron farfalle (kokardki) – 300gramów
• średniej wielkości czerwona cebula- 1 sztuka
• jajka ugotowane na twardo – 2sztuki
• puszka tuńczyka w sosie własnym -2 sztuki
• majonez babuni Hellman’s – 100gramów
• mała puszka kukurydzy – 1 sztuka
• pęczek szczypiorku – 1 sztuka
• czerwona papryka – 1 sztuka
• cytryna – 1 sztuka
• zielona papryka – 1 sztuka
• pieprz
• średniej wielkości pomidor – 2 sztuki
Sałatka farfalle z tuńczykiem – sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie ostudź go i przełóż do miski.
2. Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy i dodaj do makaronu.
3. Papryki i pomidory pokrój w kostkę, jajka ugotowane na twardo rozdrobnij, szczypior drobno pokrój. Na koniec pokrój drobno cebulę i całość dodaj do miski.
4. Połącz tak przygotowane składniki z majonezem, po czym dopraw do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny i podawaj.
Oto mój sposób na makaron:
• makaron farfalle – 500 gramów
• żółta papryka – 1 sztuka
• fasolka szparagowa – 150 gramów
• rukola – 90 gramów
• ząbek czosnku – 1 sztuka
• ocet z białego wina – 1 łyżka
• łodygi selera naciowego – 2 sztuki
• szklanka bulionu
• pomidorki koktajlowe – 20 sztuk
• oliwa z oliwek – 2 łyżki
• cukinia – 3 sztuki
Farfalle z warzywami – sposób przygotowania:
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.
Ugotuj i odcedź fasolkę szparagową. Posiekaj czosnek. Obierz i pokrój seler naciowy. Cukinie pokrój w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, paprykę w kostkę.
Wszystkie warzywa podsmaż z czosnkiem.
Dolej do warzyw szklankę bulionu i gotuj chwilę, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje.
Połącz makaron z fasolką, dodaj resztę warzyw, dopraw oliwą, octem. Wymieszaj dokładnie, podawaj.
Odkąd jestem na diecie najbardziej lubię jeść na obiad sałatki, oto mój niezawodny przepis
• korniszony – 2 sztuki
szynka z kurczaka – 5 dekagramów
• Sos sałatkowy winegret – 1 opakowanie
• ugotowany makaron (kokardki) – 1szklanka
• mała kapusta pekińska – 1 sztuka
• ząbek czosnku – 1 sztuka
• czerwona papryka – 1 sztuka
Pokrój szynkę i kapustę w cienkie paski, a paprykę i korniszony w kostkę.
Przygotuj Sos sałatkowy według opisu na opakowaniu.
Rozgnieć ząbek czosnku i połowę dodaj do sosu.
Połącz składniki sałatki i wymieszaj je z sosem sałatkowym.
Cannelloni serowe z szpinakiem podane na Carpaccio z pomidorów:
gotowy makaron cannelloni – 6 rurek pomidor świeży (twardy,średniej wielkości) – 1 opakowanie oliwa z oliwek – 60 mililitrów mleko – 200 mililitrów sól morska – 1 szczypta szpinak świeży – 300 gramów natka pietruszki – 0.5 pęczka suszone pomidory – 40 gramów bazylia – 0.5 pęczka cebula szalotka – 2 sztuki olej do smażenia – 30 mililitrów czosnek – 2 ząbki paluszki grissini – 4 sztuki ser parmezan tarty (lub inny żółty ser o ostrym smaku) – 150 gramów białko z jajka – 1 sztuka
Cannelloni serowe z szpinakiem podane na Carpaccio z pomidorów – sposób przygotowania:
Makaron cannelloni gotuj przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku, tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Następnie przestudź makaron w zimnej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz porwane liście szpinaku.
W misce wymieszaj mleko i szpinak, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Powinienieś otrzymać dość gęstą masę. Dodaj połowę tartego parmezanu.
Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na porcję przeznacz trzy „rurki”, układając je tak, aby przylegały do siebie. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 min.
Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.
Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj. Białko jajka dokładnie roztrzep z odrobiną wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką paluszki grissini do połowy ich wysokości, a następnie posyp je mieszanką ziół. Tak przygotowane patyczki ułóż na makaronie.
Polecam rurki canelloni ze szpinakiem musimy kupic rurki plus 12 sztuk ząbek czosnku sos Bolognese, śmietana – 4 łyżki, mrożony szpinak w liściach – 300 gramów starty żółty ser krążek sera camembert – 1 sztuka olej – 2 łyżki cebula – 1 sztuka
Obgotuj cannelloni w osolonej wodzie.
Rozmieszaj Fix Spaghetti Bolognese Knorr ze szklanką wody, po czym zagotuj i odstaw.
Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż je, a następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 5 minut.
Pokrój camembert i, wraz ze śmietaną, dodaj do podsmażonych warzyw.
Powstałą masą nadziej cannelloni, ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem bolońskim, następnie posyp startym serem i piecz ok. 10 minut w 190 stopniach. Podawaj.
Gdybyś nie lubiła rurek proponuuję też Śmietanowy kurczak ze szpinakiem Porzebujesz:
podwójna pierś z kurczaka – 1 sztuka opakowanie mrożonego szpinaku – 0.5 sztuki kostki rosołowej 2 sztuki Rama Cremefine do gotowania makaron fettucine (wstążki) Rama Culinesse – 3 łyżki
Śmietanowy kurczak ze szpinakiem – sposób przygotowania:
Pokrój pierś w paski i podsmaż na Ramie Culinesse.
Wlej Ramę Cremefine do gotowania i dodaj 1 kostkę Rosołu z kury. Zdejmij patelnię z ognia, gdy sos zgęstnieje.
Rozmroź szpinak, a następnie duś go z odrobiną Ramy Culinesse i drugą kostką Rosołu.
Ugotuj makaron fettucine według przepisu na opakowaniu.
Na koniec wyłóż szpinak i kurczaka w sosie na przygotowany makaron.
Smacznego!
Polecam Lasagne ze szpinakiem i grzybami
Lista składników:
makaron Lasagne – 1 opakowanie szpinak (świeży lub mrożony) – 500 gramów mleko – 0.5 litra pieczarki – 500 gramów mąka – 150 gramów Bulion drobiowy – 1 kostka masło – 20 gramów ząbek czosnku – 2 sztuki starty żółty ser – 80 gramów biała cebula – 2 sztuki gałka muszkatołowa – 5 gramów suszone pomidory – 150 gramów olej – 20 mililitrów orzechy włoskie – 40 gramów
Makaron obgotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, żeby lekko zmiękł. Przełóż do zimnej wody z dodatkiem oleju.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.
Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę.
Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj bulion oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.
W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.
Ostania warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!!!!!!!!!!!!
Sałatka z makaronem na ciepło wymiata!
Czas przygotowania: 90 minut
Czas gotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
1 paczka mała makaronu rulki
1 papryka
3 piersi z kurczaka
4 ogórki kiszone
20dkg pieczarek
puszka mała kukurydzy
4 łyzki ketchup
sól pieprz
przyprawa do kurczaka
oliwa z oliwek do smażenia
Makaron ugotować odcedzić i zostawić do wystygnięcia ,mięso z kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka solą i pieprzem podsmażyć dodać pokrojone w plastry wcześniej podsparzone pieczarki nadal smażyć dodać ogórki paprykę pokrojone w kostkę kukurydzę ketchup i na konieć makaron jeszcze chwilke podsmaża ciągle mieszająć można doprawić na pikantnie, wg gustu własnego:)
Jeszcze zdaze chyba przed polnoca:))))
Makaron z prażonymi warzywami
Składniki:
300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 czerwona cebula
1/2 małej cukinii
1 papryka dowolnego koloru
1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem
500 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem
1 łyżeczka suszonej bazylii
4 łyżki siekanej natki pietruszki
150 g sera mozzarella
starty parmezan (do posypania)
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę.
2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy w słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy.
3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne 3 minuty.
4. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojoną cukinię i bazylię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut Wyłączamy ogień, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę podsmażonego bakłażana i zostawiamy na ciepłym palniku ok. 2-3 minuty.
5. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy kostkami mozzarelli, polewamy sosem warzywno-pomidorowym, posypujemy prażonym bakłażanem, natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego! 😉
Makaron z marchewka, cukinia i piniowym pesto
makaron tagliatelle ( lub inny jaki lubimy porcja dla 2 osób)
na pesto: łyżka orzeszków pinii; 1 ząbek czosnku; 30 g. parmezanu; garść liści kolendry; 60 ml oliwy extra virgin;
dodatkowo:
125 g. marchwi;
250 g. cukinii
sól i pieprz do smaku;
Składniki na pesto zmiksowac
Marchewke i cukinie za pomoca obieraczki pokroic na cieniutkie wstązki
Makaron gotowac al dente, 2 min przed końcem gotowania dodac ważywa i razem z makaronem podgotowac. Odcedzic, włozyc ponownie do garnka wlac pesto i całosc wymieszac. mozna udekorowac orzeszkami pinii
Danie lekkie, zdrowe i szybkie
Szybki makaron z anchois.
( dla dwóch osób)
-porcja makaronu spagetti dla dwojga
-4-6 filecików anchois
-2 ząbki czosnku
-2 ostre, suszone papryczki
-oliwa.
Na rozgrzanej oliwie krótko przesmażamy przekrojone ząbki czosnku, papryczki i fileciki. Dodajemy do ugotowanego makaronu,mieszamy. Można posypać parmezanem. Smacznego.
Mam nadzieje, ze ndz 22 liczysz do polnocy:)
Jako, że ostatnio wcinam tylko pierś z kurczaka ostatnio zasmakowało mi takie oto danie. Tym daniem jest kurczak w sosie pesto i makaron. Wykonanie jest dość proste. Wystarczy do tego koło 50 dag piersi z kurczaka (lubię dużo mięsa 🙂 ), pół puszki kukurydzy, czerwona cebula, słoik zielonego pesto, oliwę z oliwek, 3 papryki, sól, pieprz i 200 gram makaronu razowego. Pierwszą czynnością, jaką trzeba wykonać to pokroić kurczaka w plastry i przyprawić je solą i pieprzem, paprykę pokroić na paski, cebulę można na okrągły kształt. Następnie żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie położyć kurczaka. Potem dodać cebulę, paprykę i kukurydzę i piec to mniej więcej 25 min w rozgrzanym piekarniku, tak 220 stopni. Potem należy wyjąć mięso z piekarnika i zalać to pesto i dokładnie wymieszać. Fajnie smakuje podane z makaronem. Pozdrawiam 🙂