Risotto z grzybami przepis

Przepis na kremowe risotto z grzybami na pewno przypadnie Wam do gustu. Bardzo proste do przygotowania, aromatyczne, super sprawdzi się w roli obiadu, czy kolacji. Koniecznie wypróbujcie, póki sezon na grzyby w pełni. Polecam!

Risotto z grzybami

Przepis na risotto z grzybami

Składniki (dla 4 osób):

  • 450 g borowików
  • 15 g masła klarowanego
  • 160 g ryżu (najlepiej arborio)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 700 ml bulionu
  • 15 g masła
  • 30 g parmezanu lub grana padano
  • pierz i sól

Jak zrobić risotto ?

Borowiki dokładnie oczyścić przecierając wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli, dodać grzyby i gotować 10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać borowiki, podsmażyć. Przełożyć na talerz, a na patelnię wlać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany ząbek czosnku, przesmażyć. Dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli i będzie przezroczysty. Wlać wino, wymieszać i smażyć do odparowania. Stopniowo wlewać gorący bulion, gotować ciągle mieszając, do czasu aż ryż będzie al dente. Pod koniec gotowania dodać borowiki, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło, parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube oraz Instagramie .

Komentarzy: 4

  1. Aga
    8 października 2024 / 22:58

    W weekend mieliśmy zbiory 20 kg, ,więc przepis na pewno się przyda 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2024 / 23:28

      Wow to są prawdziwe zbiory, podziwiam 🙂 i życzę smacznego 🙂

  2. Niki
    10 października 2024 / 23:47

    Odkryłam ten blog dzięki Pani ciastom, ale same moje smaki widzę 🙂 super taki obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2024 / 20:00

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 3 =