Przepis na kremowe risotto z grzybami na pewno przypadnie Wam do gustu. Bardzo proste do przygotowania, aromatyczne, super sprawdzi się w roli obiadu, czy kolacji. Koniecznie wypróbujcie, póki sezon na grzyby w pełni. Polecam!
Przepis na risotto z grzybami
Składniki (dla 4 osób):
- 450 g borowików
- 15 g masła klarowanego
- 160 g ryżu (najlepiej arborio)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy
- 100 ml białego wina
- 700 ml bulionu
- 15 g masła
- 30 g parmezanu lub grana padano
- pierz i sól
Jak zrobić risotto ?
Borowiki dokładnie oczyścić przecierając wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli, dodać grzyby i gotować 10 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać borowiki, podsmażyć. Przełożyć na talerz, a na patelnię wlać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany ząbek czosnku, przesmażyć. Dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli i będzie przezroczysty. Wlać wino, wymieszać i smażyć do odparowania. Stopniowo wlewać gorący bulion, gotować ciągle mieszając, do czasu aż ryż będzie al dente. Pod koniec gotowania dodać borowiki, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło, parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube oraz Instagramie .
W weekend mieliśmy zbiory 20 kg, ,więc przepis na pewno się przyda 🙂
Autor
Wow to są prawdziwe zbiory, podziwiam 🙂 i życzę smacznego 🙂
Odkryłam ten blog dzięki Pani ciastom, ale same moje smaki widzę 🙂 super taki obiadek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Przepis super, najlepsze risotto jakie jadłam, nawet mrożone grzyby się sprawdziły 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂