Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami, idealnie umili jesienne wieczory. Proste do przygotowania, super smakuje w towarzystwie kawy, czy herbaty. Polecam!!

Ciasto bananowe z orzechami przepis

Składniki (blaszka o wymiarach 23x33cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 g ekstraktu z wanilii
  • 250 g cukru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 160 g roztopionego masła
  • 165 g kefiru
  • 3 banany (310 g po obraniu, najlepiej mocno dojrzałe)
  • 125 g orzechów włoskich

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, szczyptą soli i posiekanymi orzechami. W oddzielnej misce krótko zmiksować jajka, ekstrakt z wanilii, roztopione i przestudzone masło oraz kefir. Dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać. Przesypać suche składniki, wymieszać do połączenia. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) ok 50 minut, do suchego patyczka.

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 40g masła
  • 15 g kefiru

Masło rozpuścić, dodać cukier puder i kefir, wymieszać. Udekorować ciasto.

Smacznego!

Ciasto bananowe z orzechami
Szybkie ciasto bananowe

Pozostałe przepisy na ciasta

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 22 =