Podczas świątecznych odwiedzin u bliskich, udało mi się zgromadzić dużo nowych przepisów na sprawdzone smakołyki. Sernik, który w tym roku przygotowała moja siostra bardzo szybko zniknął ze stołu, co zawsze jest najlepszą rekomendacją : ) Połączenie sera i czekolady wykorzystałam już przy serniku stracciatella, ale tym razem jego spód bardziej przypominał brownies, co było ciekawym zaskoczeniem. Gorąco polecam!
Składniki na spód:
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 2 białka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady , połamanej na drobne kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mikserem utrzeć ser z jajkami i białkami, dodać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, zmiksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Wsypać kawałki czekolady i lekko wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta,dotykając sernik patyczkiem (najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
Składniki na polewę:
- 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
- 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
- 40 g masła
Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
Smacznego : )
aaa stał się moim ulubionym sernikiem:D pozdrawiam:)
Żałuję, że nie mam w domu potrzebnych składników, bo chętnie bym upiekła. Może jutro, jak zrobię zakupy, uda mi się wypróbować 🙂
Autor
Agnieszka – ja też bardzo go lubię, Nenneke – warto wypróbować, na pewno nie będziesz żałować 🙂
To i ja jutro zakupię potrzebne składniki! Będzie pysznie!
sernik i czekolada to moje ulubione polaczenie!
jest tak pysznie słodko.
A gdzie są BAKALIE ?? Sernik bez suszonych owoców? Nie może być =)
Autor
U mnie zamiast bakalii czekolada:D przyznam, że rzadko dodaje je do sernika:)
Pierwsze koty za ploty hehe zrobilam i… nie zdazylam zrobic polewy bo musialam sprobowac *) wczoraj smakowal mi tak srednio, ale dzisiaj ^niebo w gebie^ … napewno kiedys powtorze ten wyczyn xD
Autor
Dobrze, że się „obronił” drugiego dnia 🙂 nie wiem od czego to zależy, ale czasem kiedy coś poleżakuje dłużej w lodówce to lepiej smakuje 🙂
Właśnie ja teraz zrobiłam i zobacze jak smakuje
Autor
Mam nadzieję, że smakowało 😀