Tradycyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą z przepisu mojej Mamy. Zawsze się udaje, świetnie smakuje również z innymi owocami. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a do tego efektowne i pyszne. Przepis na dużą blachę. Polecam!!!
Kruche ciasto ze śliwkami – film z przygotowania
Kruche ciasto ze śliwkami przepis
Kruche ciasto (blaszka 23×33 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 żółtek
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami
Masło pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (proporcje ok. 2/3 i 1/3) Większą część przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, mniejszą przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce przez 60 min. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 20 min.
Dodatkowo:
- 700-800 g śliwek
- 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka )
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na podpieczonym cieście.
Beza:
- 5 białek
- 185 g cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej bezy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony. Ubitą bezę przełożyć na warstwę śliwek.
Za wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w zamrażarce. Piec w 180° C (góra-dół) przez 40 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj – przepisy na ciasta oraz na moim Instagramie .
Ślinię się teraz do monitora 🙂 Cudo!
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu, pozdrawiam i polecam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie.
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Ciasto pyszne na pewno powtórzę 😊
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Wygląda super, na pewno spróbuję 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Super przepis to moje początki w kuchni i wyszło pysznie choć obawy były bo wygląda skomplikowanie 🤣 dziękuję za przepis 😊
Autor
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu i przełamałaś swój strach 🙂 🙂
Ciacho super, fajne kruche no i śliwki z bezą mniaaam! Mam już zamówienie na kolejne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 śliwki i kruche ciasto to zawsze udane połączenie 🙂
Zrobiłam i ja 🙂 szybko się robi, kruche ciasto pyszne i kruche nie tylko z nazwy mimo że pominęłam etap chłodzenia z braku czasu 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ciasto cudo 🙂 polecam też z malinami mniam mniam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Z malinami musiało być równie pyszne 🙂