Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Przepyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem – idealnie wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Ciasto zawsze pięknie wyrasta, możecie przygotować je również z innymi owocami, ale rabarbar dodaje mu fajny kwaskowaty posmak. Polecam!!!

ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)
  • 50 ml letniego mleka

Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować.

Ciasto (tortownica 25 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 115 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 385 g rabarbaru

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem ?

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.

Kruszonka:

  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru

Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie zagnieść palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis

Ciasto drożdżowe z rabarabrem i kruszonką – film z przygotowania

https://youtu.be/78DfKCRTXwo

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepis na ciasto drożdżowe.

Komentarzy: 6

  1. Aga
    30 maja 2024 / 14:50

    Super ciacho <3

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2024 / 11:30

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Isia
    31 maja 2024 / 14:38

    Pyszności 🤤

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2024 / 11:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. 23 sierpnia 2024 / 17:41

    Ciasto drożdżowe przypomina mi smak dzieciństwa, zwłaszcza latem było zawsze u mnie w domu. A teraz szykuje się na najbliższy weekend 🤤

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2024 / 18:30

      Mam dokładnie tak samo 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 13 =