Rewelacyjne ciasto, które podbiło cały świat – Ciasto Dakłas. Niesamowity smak, idealnie czekoladowe ciasto, aksamitny kajmakowy krem z bakaliami, a całość zwieńczona bezą. Najlepszy przepis na ciasto dakłas krok po kroku. Na końcu wpisu znajdziecie również film z przygotowania ciasta dakłas. Ciasto jest dość czasochłonne, ale proste do przygotowania i warte każdej chwili spędzonej w kuchni. Polecam!!!
Ciasto Dakłas przepis
Ciasto (blacha 23×33 cm):
- 200 g mąki pszennej
- 60 g ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (wielkość L)
- 250 g cukru trzcinowego
- 185 ml mleka
- 95 ml oleju rzepakowego
- 185 ml świeżo zaparzonej kawy (daję 2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)
Dodatkowo:
100 g dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto Dakłas jak zrobić
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Beza:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- 300 g masy kajmakowej, schłodzonej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych daktyli
Daktyle i orzechy drobno posiekać. Kremówkę i mascarpone zmiksować na gęsty krem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać kajmak, miksując do połączenia. Na koniec dodać daktyle i orzechy, delikatnie wymieszać szpatułką.
Krem przełożyć na czekoladowe ciasto z dżemem. Całość przykryć ostudzoną bezą, schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ciasto dakłas (ciasto dacquoise) – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na ciasta .
Wygląda rewelacyjnie na pewno upiekę 🙂
Autor
Polecam 🙂
Super ciasto!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam mniam pyszności 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Ciasto z efektem wow, krem i beza sztos i samo ciasto czekoladowe to najlepsze jakie miałam okazję jeść, moim zdaniem jest świetne nawet jako samodzielny wypiek tylko trzeba by było dać pewnie większą porcję, na pewno powtórzę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto przepyszne dziękuję przepis już zapisany 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Mniam mniam 🤤
Autor
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Super przepis dziękuję 😊
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Przepyszne ciasto! Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 🥰
Co prawda dałam 50g mniej cukru i 90g mniej kajmaku i tak uważam, że powinnam dać jeszcze mniej, więc podziwiam tych, którzy jedzą je bez żadnych modyfikacji 😃 👏
Autor
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Rewelacja wszyscy goście pytali o przepis 👍 nie dodaje komentarzy ale to kolejny taki udany wypieki z tej strony gratuluje!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz 🙂 🙂 🙂
Rewelacja robiłam pierwszy raz na pewno nie ostatni ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Ciasto zniknęło błyskawicznie – żyło jedynie 24 godziny 😅 Mogłaby Pani stworzyć osobny przepis na samodzielne ciasto czekoladowe z wykorzystaniem opisanego tutaj spodu czekoladowego? Tak dobrego ciasta czekoladowego już dawno nie jadłam, a połączenie kremu i bezy to majstersztyk. Dziękuję za ten przepis 🥰
Autor
Bardzo mi miło! 🙂 Też uwielbiam to ciasto, piekę je jako samodzielne od lat np. z polewą czekoladową (w tortownicy 20-22 cm wtedy jest wyższe i trzeba piec ok. 35-40 minut) lub nawet w formie tortu: https://www.marta-gotuje.pl/czekoladowy-tort-z-czarna-porzeczka/ Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ogromnie Pani dziękuję 😊 Dzisiaj będę testowała kolejny przepis na sernik Lotus 🤩
Autor
Super, życzę smacznego 🙂