Obłędny świąteczny sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą idealnie sprawdzi się podczas nadchodzącego Bożego Narodzenia. Przepis jest świąteczną modyfikacją lubianego przez Was tradycyjnego sernika z brzoskwiniami i makowo-kokosowej bezy z przepisu na ciasto biskup . Wszystkie smaki idealnie się łączą i tworzą wspólną całość, to jeden z tych wypieków, który zasmakuje każdemu bez wyjątku. Ciasto wydaje się skomplikowane, ale z przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu ciast. Polecam!!!
Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Ciasto (blacha 32 x 23cm):
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na co najmniej godzinę do zamrażarki (można też dłużej lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 20 minut. Przestudzić.
Owoce:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie odsączyć z syropu, ułożyć na cieście.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (wielkość L)
Ser utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie budyń. Zmiksować do połączenia.
Beza kokosowo-makowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać suchy mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na na masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Przepisy na Boże Narodzenie
Sernik na Boże Narodzenie – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Bardzo, bardzo mi się podoba 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pychotka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super przepis. Wypróbuje. 👍
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
To już mam plan na święta 😋
Autor
Super 🙂
Witam czy mogę wogole nie dodawać wiórków kokosowych?
Autor
Tak 🙂
Wygląda bardzo apetycznie na pewno upiekę 🙂
Autor
Polecam 🙂
Mniam bardzo apetyczne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Super wygląda, szczególnie te brzoskwinie mogą mu nadać wyjątkowego smaku. Bardzo ładnie, pozdrawiam.
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Ciasto super ten mak robi robotę, bardzo świątecznie zrobię ponownie dziękuję 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy ser można zastąpić takim z wiaderka? Co wtedy do niego dodać?
Autor
Musiałby być mocno zwarty, żeby utrzymać górę. Myślę, że „Mój Ulubiony” z Wielunia dałby radę, ma dobry skład i konsystencję, nie trzeba nic dodatkowo dodawać 🙂
Zrobiłam do pracy i zebrałam same komplemnty za ten sernik, pyszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda super, na jaką blachę jest to proporcja?
Autor
23×32 cm 🙂
Rewelacyjny serniczek na pewno upiekę ponownie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Sprawdzony, rewelacja. Wychodzi idealny a chrupiący w ustach mak idealny.
Autor
Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam dodajemy mąkę mielony czy w ziarnach ? Pozdrawiam
Autor
U mnie mak był zwykły, ale mielony również się sprawdzi 🙂