Ciasto czekoladowa śliwka to proste ciasto czekoladowe ze śliwkami i pyszną czekoladową polewą. Szybkie do przygotowania, długo zachowuje świeżość, bardzo podzielne. Polecam!!
Ciasto czekoladowa śliwka przepis
Składniki: (blacha 23x33cm)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- 25 g kakao
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
Masło utrzeć z jajkami, żółtkiem i cukrem na jasną masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w małe kawałki. Ułożyć na cieście, rozcięciami ku górze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185° C (góra-dół) przez ok. 35 minut do suchego patyczka.
Polewa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (miskę z masłem i czekoladą umieścić nad garnuszkiem z parującą wodą, tak aby nie dotykała powierzchni wody). Wymieszać i udekorować ciasto.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥
Zajrzycie również po inne sprawdzone przepisy na ciasta .
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie .
Pycha ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda cudownie na pewno upiekę 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 😀
Super ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Mniam mniam ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Bardzo smaczne, polewa robi robotę 😊
Autor
Zdecydowanie, czekolada to jest to 🙂
Kocham śliwki! Coś dla mnie 🙂
Autor
Polecam, ciasto jest pyszne 🙂
Rewelacja, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Pysznie wygląda i tak też smakuje 😋
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Super ciacho, pyszne do kawki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało pozdrawiam 🙂
Nie miałam śliwek zrobiłam z gruszkami wyszło pyszniutko dziękuję za przepis 🙂
Kombinacja smaków jest niesamowita! Poczujesz harmonię każdego składnika. Rewelacyjne!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam 🙂
Ciasto wygląda wspaniale! Czy poza sezonem można użyć mrożonych śliwek? Pozdrawiam
Autor
Dziękuję 🙂 można użyć mrożonych 🙂
Super! Dziękuję za odpowiedź 😉 rozumiem, że najlepiej byłoby śliwki mrozone rozmrozić. A czy używałaby Pani dodatkowo jeszcze mąki albo mąki ziemniaczanej do nich? Czy wystarczy samo rozmrożenie? 🙂
Autor
Delikatnie podsypałabym mąką ziemniaczaną 🙂