Fenomenalna Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Idealnie chrupiąca beza z zewnątrz, a w środku rozpływającą się w ustach pianka. Całość dopełnia bita śmietana i owoce, które możemy dowolnie wymieniać w zależności od sezonu i ulubionych smaków. Deser idealny na letnie przyjęcia. Polecam!!!
Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje
Składniki:
- 6 białek (temp. pokojowa)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku odrysować okrąg o średnicy 26 cm (lub mniejszej, jeśli chcemy, aby nasza beza była wyższa). Przełożyć bezową masę, boki podnieść łyżką od dołu ku górze, dzięki czemu beza uzyska ładny kształt i w środku utworzy się małe wgłębienie, do wypełnienia kremem i owocami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.
Dodatkowo:
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 400 g świeżych owoców np. maliny i truskawki
Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂
Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .
Cudeńko!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, czekam na relację 🙂
Cudo 🥰
Autor
Dziękuję 🙂
Ale pyszności ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
A co jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu?
Autor
Trzeba obserwować i być może wydłużyć czas pieczenia, beza z zewnątrz powinna być krucha 🙂 Można również zwiększyć temp. o 10° C
Wyszła idealnie przepis super 👍
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Beza super ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
W końcu wyszła mi beza po wielu próbach !!! Polecam ten przepis 😊
Autor
Ale super! pozdrawiam 🙂
Rewelacja super przepis.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wyszła idealnie zrobiłam z mandarynkami 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
W końcu beza mi wyszła idealne proporcje dzięki 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Beza pyszna, pierwszy raz słyszałam o tym, że cukier musi się rozpuścić moze to było przyczyną moich niepowodzeń, że za krótko miksowałam bo bałam się jej przebić 🙂 Na pewno skorzystam z innych przepisów fajnie że już są filmiki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂