Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką z tradycyjnego przepisu mojej Mamy. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać również inne owoce np. porzeczki, wiśnie, agrest, czy maliny. Ciasto jest proste do zrobienia i każdemu smakuje. Delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!!!

Kruche ciasto z rabarbarem i bezowa pianka

Ciasto (blacha 32 x 23cm):

  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki (poza kakao) przełożyć do misy, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao, ponownie zagnieść. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki na 10 co najmniej minut. Pierwszą jasną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć ciemne ciasto.

Owoce:

  • 350 g rabarbaru

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać szklankę cukru. Sztywną, lśniącą pianę wyłożyć na owoce, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.

Smacznego!

Ciasto kruszon z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Zajrzyjcie na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .

Komentarzy: 14

  1. Aga
    14 czerwca 2023 / 11:18

    Pychotka takie ciasta są najsmaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 0:52

      Zdecydowanie tak 🙂

  2. Isia
    14 czerwca 2023 / 16:31

    Super ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 0:53

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. Magda
    14 czerwca 2023 / 19:23

    Bardzo pysznie się prezentuje

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 0:53

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Justyna
    15 czerwca 2023 / 17:57

    Nie mogę doczekać się, aż zasmakuję tego ciasta. Przepis zapowiada się obłędnie!

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 0:53

      Polecam i proszę dać znać jak smakowało 🙂

  5. Ksawix
    15 czerwca 2023 / 19:50

    Ciasto wyszło pysznie, bardzo kruche, owoce miękkie a pierwszy raz wcześniej nie podsmażyłam i super 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2023 / 0:53

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  6. Iwona
    16 czerwca 2023 / 20:28

    Fajne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:01

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Natalia
    21 lipca 2023 / 23:40

    Wyszło idealnie ja robiłam z agrestem 👍

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:22

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 16 =