Błyskawiczne do przygotowania ciasto ananasowe – idealne do popołudniowej kawy lub jako awaryjny poczęstunek, gdy goście wpadną do nas z niezapowiedzianą wizytą. Polecam!
Składniki (keksówka 25×12 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru
- 150 ml syropu z ananasa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 8 plastrów ananasa
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać syrop z ananasa, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Plastry z ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wmieszać do masy. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Opis przygotowania podejrzycie tutaj:
Zapraszam po więcej przepisów na ciasta oraz na mój Instagram.
Ale cudo!
Autor
Dziękuję 🙂
Zaraz robimy 🥰
Autor
Super 😀
Cudo 😍
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Wspaniałe ciacho 😊
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Pyszne wilgotne będzie powtórka 😊
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo dobre w mig i gotowe 🙂
Autor
Super 🙂
Ciasto rewelacja dzięki 👍
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Lekkie, puszyste, szybkie w wykonaniu. Na pewno nie raz zagości na naszym stole. Pycha !!!!!!
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy można upiec w formie na muffiny lub tortownicy 26 cm ? Ile czasu trzebaby by piec?
Autor
Po przeliczeniu wychodzi 1,77 porcji na tortownicę 26 cm, więc najłatwiej byłoby podwoić składniki 🙂