Forszmak

Wszystkie „gulaszowe” dania od razu wpadają mi w oko : ) Robią się prawie same, pysznie smakują i są fajną opcją, jeśli gotujemy obiad na dwa dni (drugiego smakują nawet lepiej! : ) Przyznam, że dopiero niedawno usłyszałam o tak popularnym na lubelszczyźnie daniu jak forszmak. Przepis jest bardzo prosty, sprawdzi się dla każdego. Można go wzbogacić o inne składniki np. paprykę, jednak ta prosta forma jest równie pyszna : ) Jest to danie, do którego często wracamy. Polecam!!!


Forszmak przepis
Składniki :

  • 900 g mięsa wieprzowego np. z szynki lub mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 pęta podsuszanej kiełbasy np. korzenna wileńska (250g)
  • 1 duża czerwona cebula (może być zwykła)
  • 6-7 ogórków kiszonych
  • 4 szklanki bulionu lub wody (można dolać więcej w razie potrzeby)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • mąka + woda do zaklepania sosu

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy 2 łyżeczkami soli, 2 łyżeczkami pieprzu i 4 łyżeczkami słodkiej papryki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy mięso, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, mieszamy i podsmażamy chwilę razem.
Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – około 90 minut. Dodajemy koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki. Opcjonalnie dodajemy odrobinę mąki wymieszanej z wodą, aby zagęścić sos.
Forszmak możemy podawać z pieczywem, pyzami, kaszą lub ziemniakami. U nas pyzy sprawdziły się idealnie!

Smacznego : )


Jak zrobić forszmak

forszmak po lubelsku

Komentarzy: 26

  1. janka
    27 listopada 2011 / 20:51

    Wow, jestem z lubelszczyzny, a nie jadłam 😉 musze zrobic!

  2. antosia!
    27 listopada 2011 / 22:47

    wyglada kuszaco, idealnie jesienne barwy!

  3. rejczel
    27 listopada 2011 / 23:20

    Co to jest peta kiełbasy???

  4. issis_76
    28 listopada 2011 / 16:11

    Mam pytanie, czy mocno czuć smak pomidorowy od pomidorów? Moje dzieci odmówią jedzenia, jeśli smak będzie mocno pomidorowy, niestety ;///

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2011 / 17:10

      Pomidory na pewno nie są dominującym smakiem! Mocno czuć na pewno ogórki, które fajnie się komponują i u mnie kiełbasę, bo wybrałam taką podsuszaną o intensywnym smaku:)

  5. Marta
    Autor
    28 listopada 2011 / 16:17

    Pęta, to inaczej zwój, albo przy kiełbasach typu śląska, biała jedna sztuka:) Przynajmniej u nas mówi się o takim przeliczniku:)

  6. 29 listopada 2011 / 18:03

    dzieki za przepis. ja ostatnio probowalam wytlumaczyc mojej drugiej polowie, co to jest forszmak. to moze teraz na przykladzie wytlumacze…

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2011 / 20:41

      mam nadzieję, że przykład ułatwi sprawę:)

  7. anna
    18 marca 2013 / 22:33

    ja dodaję jeszcze pieczarki, paprykę marynowaną (można razem z zalewa)lub świeżą a w sezonie nawet fasolkę szparagową, łyżkę śmietany.
    mięso i wędlinę daję tę co mam akurat pod ręką z wyjatkiem kurczaka.

    • Marta
      Autor
      18 marca 2013 / 23:27

      Brzmi bardzo ciekawie:)

  8. Rejczel
    16 sierpnia 2015 / 23:20

    Pychota! nareszcie odtworzyłam smaki dzieciństwa dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:12

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  9. Grażyna z Lublina
    12 października 2015 / 0:32

    Dawno, ktoś mnie poczęstował tym przepysznym daniem.Dopiero na tej stronie znalazłam przepis. Pamiętam, że w tym daniu była papryka pokrojona w paseczki i pieczarki i marchewka. Danie – królewskie. Bardzo polecam.

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 8:45

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 na obecną pogodę danie idealne 🙂

  10. Asia
    10 października 2016 / 10:43

    Pyszne danie przepis 10/10 pozdrawiam Asia

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 11:01

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Zuza
    8 stycznia 2017 / 2:10

    Pycha! super smak i do tego bardzo oryginalny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Super, że danie przypadło do gustu 🙂

  12. Majka
    15 lutego 2017 / 16:22

    Ja bardzo podobnie robię danie które ma w składzie maleńkie klopsiki, ogórki kiszone, pieczarki, cebulę i koncentrat pomidorowy ☺ Myślę, że smak będzie zbliżony. Takie gulasze są bardzo smakowite 😋

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 23:50

      Ooo to bardzo dobry pomysł! wszyscy kochamy klopsiki 😉 U nas gulasz sprawdza się w każdej postaci zwłaszcza z dodatkiem czegoś pomidorowego 🙂 A jutro zabieram się w końcu za Twoją indyjską zupę 🙂

  13. Juneree
    1 marca 2018 / 15:28

    Kolejny Twój przepis który mnie zachwycił dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:28

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Dulka
    25 marca 2018 / 22:39

    Jedno z moich ulubionych dan obiadowych z Pani strony 🙂 pycha!!!

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Ogromnie mi miło 🙂

  15. Maria
    28 września 2019 / 14:48

    Przepyszne na jesień świetne danie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2019 / 10:51

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 12 =