Kruszon był częstym wypiekiem w naszym domu, Mama zawsze robiła 2 wersje: jedną z wiśniami lub malinami i drugą bez owoców. Osobiście jestem ogromną fanką wersji z owocami, więc nigdy z nich nie rezygnuję : ) Przepis mojej Mamy jest niezawodny, zawsze się udaje i pysznie smakuje : ) Ciasto jest szybkie i bardzo proste do przygotowania. Gorąco polecam!!!
- 5 jajek oddzielnie żółtka i białka
- 1 margaryna lub masło (250g)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (do białek)
- 2 łyżki cukru do ciasta
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- drylowane wiśnie np. z kompotu lub maliny (mogą być mrożone ok. 350 g)
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy margarynę lub masło, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną jasną część zostawiamy na spód, drugą na kruszonkę, a do trzeciej dokładamy kakao i ponownie dokładnie mieszamy. Wszystkie części owijamy folią spożywczą i przekładamy do zamrażarki na 10 minut.
Po tym czasie pierwszą jasną część ścieramy na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie tak samo postępujemy z ciemnym ciastem. Wykładamy owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).
Pozostałe nam białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo szklankę cukru. Sztywną pianą pokrywamy ciasto z owocami. Na wierzch ścieramy pozostałe jasne ciasto.
Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg). Jeśli kruszonka zbyt szybko zacznie się rumienić można pod koniec pieczenia przykryć ciasto od góry folią aluminiową.
Smacznego : )
Byłam, spożyłam i polcam gorąco!!!!!
Potwierdzam, że pyyyyyyyyyyyyyszny!
u mnie w domu mama piekla podobne ciasto – plesniaka. niestety przepis mi zaginal, twoj chetnie wyprobuje
Moje ukochane ciasto! Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym je jeść i piec na okrągło:) Aż mi ochoty narobiłaś;) W sumie jedno z prostszych i szybkich ciast, a jednak bardzo dobre. Pierwsze jakie sama piekłam:) Pozdrawiam
Autor
Te mało wymyślne są przeważnie najsmaczniejsze:D
Zjadłabym takiego…Piekarnik niestety popsuty:(
A ja jako niedoświadczona i mająca strrraszną ochotę na to ciasto zapytam: czy mogę użyć wiśni mrożonych? A jeśli tak to…w jaki sposób? po prostu rozmrozić i dać na ciasto? 🙂
Autor
Dokładnie tak, jeśli je rozmrozisz również się sprawdzą:)
Wyglada fajnie, ale czemu zmargaryna? Brrrr…
Wiem, ze kiedys maslo to byl towar luksusowy, ale teraz?
Autor
Jest pyszny także z margaryną 🙂 Prawie wszystkie przepisy mojej Babci, ciotek, a nawet niektóre od Mamy zawierają margarynę i są sprawdzone i smaczne. Każdy się zarzeka, że wyczuje różnicę, ale sądząc po moich gościach nie jest to proste 🙂 Będąc ostatnio na warsztatach kręcenia rogali Świętomarcińskich u Mistrza Cukiernictwa, okazało się, że prawie wszystkie uznane receptury są na margarynie… Zdziwienie koleżanek bezcenne 🙂 A ja nie mam takiej wiedzy, aby mistrza pouczać 😀
witam, serdecznie proszę o info jakie wymary ma mała blacha?
pozdrawiam!
Autor
Witam 🙂 21 x 21 cm 🙂
Chyba identyczny przepis funkcjonował zawsze w mojej rodzinie. Pyszny placek! Dzisiaj będę robić. Świetnie smakuje też z agrestem z kompotu.
Autor
O! Z agrestem rzeczywiście musi być pyszny:)
witam.chciałabym sie dowiedziec jaki ma byc wymiar blaszki na ten apetyczny kruszon
Autor
Witam, mała blacha – 21 x 21 cm 🙂 smacznego!
Witam ! Ten przepis również króluje w moim domu , szczególnie zajada się nim mój synek i tata , gorąco polecam i życzę smacznego !
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Czy może być masło zamiast margaryny? pozdrawiam!
Autor
Pewnie 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Przepyszne ciasto! zawsze się udaje i jestem z siebie dumna że nawet mi wyszło od pierwszego upieczenia 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jest przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Ciasto mojego dzieciństwa, wyszło przepyszne!!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto jest przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis smakowało całej rodzinie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
WYSZŁO REWELACYJNIE
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pychotka 🙂 Pierwszy raz wyszla mi wysoka
pianka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacja uwielbiam Pani stronę wszystko mi się udaje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciacho jest przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Pycha ciacho w końcu mi się udało a próbowałam już różne przepisy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Najlepsze ciacho swiata Twoj przepis juz sprawdzony i zapisuje do zeszytu 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Super ciasto smaki dzieciństwa 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Super przepis! Wyszło idealnie. Użyłam kwaśnych owoców mieszanki leśnej- mrożonych… pyszne! To ciasto mojego dzieciństwa, zrobiłam dałam na spróbowanie rodzinie i zachwyceni! Okazało się że moja mama robi z takiego samego przepisu tylko że jedzie na pamięć… masz super bloga.
Pozdrawiam pwl_paula
Autor
Bardzo mi miło! to ciasto to również smak mojego dzieciństwa 🙂 jak brakowało owoców Mama dodawała czasem dżem i też było super 🙂
Pyszne! Robiłam dziś z mrożonymi jagodami, które znalazłam w czeluściach zamrażalnika i wyszło pyszne.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
witam.a do bezy nie dodaje sie ani maki ziemniaczanej ani tez proszku do pieczenia?wyglada przecudnie:)
Autor
Witam, nie, tylko cukier i białka, kluczowe jest odpowiednie ubicie bezy, tak aby cukier był całkiem rozpuszczony 🙂
witam beza bez skrobi i proszku?pieknie wyglada:)
Beza bez proszku i maki ziemniaczanej jest taka wysoka?I nie opadnie?