Pączusie serowe

Od dawna zabierałam się do przygotowania pączusiów serowych, ale zawsze było coś pilniejszego ; ) Zmotywował mnie dopiero przepis, znaleziony w książce „Kuchnia polska” . Pączusie serowe należą do moich ulubionych, ale po raz pierwszy przygotowywałam je samodzielnie i od razu się udały. Szybkie do przygotowania, najlepsze smakują jeszcze lekko ciepłe. Idealne na tłusty czwartek i ostatki, ale nie tylko, bo zawsze smakują równie pysznie : ) Polecam!


Pączusie serowe

Składniki na ok 60 sztuk:

  • 1/2 kg białego sera
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie – 16 g)
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka spirytusu

Ser zmielić maszynką i dodać pozostałe składniki (poza cukrem pudrem). Wyrobić ciasto. Nie przejmować się, że jest klejące, nie podsypywać za dużo mąką. Aby łatwiej było formować z niego kuleczki przygotowałam małą miskę z wodą i każdorazowo zwilżałam dłonie. W garnku lub brytfannie rozgrzać olej i na średnio gorący tłuszcz wrzucać ostrożnie pączusie. Smażyć je z obu stron na złoty kolor i układać na papierowym ręczniku, aby obciekły z tłuszczu.

Osuszone posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 15

  1. Lidka
    17 listopada 2011 / 15:53

    w moich stronach w takim pączku robi się małą dziurkę w środku i nazywa się oponkami 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2011 / 16:00

      O oponkach słyszałam, ale czy one także są z serem?:)

  2. rejczel
    17 listopada 2011 / 23:25

    Puchatki:)

  3. Lidka
    18 listopada 2011 / 13:16

    Ser w oponkach występuje obowiązkowo – jak znajdę przepis mojej babci, to tu podrzucę 🙂

  4. Nina_97
    18 listopada 2011 / 13:43

    Uwielbiam takie małe pyszności:) A oponki z serem też bym wypróbowała, więc czekam na przepis od Lidki!

  5. 19 listopada 2011 / 14:53

    Chyba miałem kiedyś okazję spróbować tych oponek 🙂

  6. antosia!
    19 listopada 2011 / 17:43

    Świetny przepis, ale w boczki mocno idzie, hehe 😉
    A robiłaś kiedyś pleśniaka/kruszona?
    Szukam sprawdzonego przepisu.

  7. Marta
    Autor
    19 listopada 2011 / 17:54

    W boczki niestety idzie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić:) Nazwy pleśniak nie słyszałam, ale kruszon u nas w domu przez długi czas „królował” wśród ciast. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś, na pewno wkrótce dodam ten przepis:)

  8. Lidka
    25 listopada 2011 / 10:11

    w końcu udało mi się znaleźć przepis babci na oponki, które z dzieciństwa wspominam jako wyjątkowy rarytas:
    25 dkg mąki
    2 całe jajka
    25 dkg sera białego
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka prozy
    1 łyżeczka spirytusu lub octu
    sól, cukier do smaku
    zarobić ciasto, formować małe spłaszczone pączusie z dziurką w środku, takie właśnie oponki, smażyć w głębokim tłuszczu, po usmażeniu obficie posypać cukrem pudrem

    • Żana
      17 czerwca 2020 / 7:55

      Dziekuje😘 dziś wypróbuje

  9. Marta
    Autor
    25 listopada 2011 / 12:14

    W takim razie, może przygotuję je na Andrzejki:)

  10. Ewa
    22 lutego 2017 / 23:28

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Zuza
    23 lutego 2017 / 22:50

    Słodkie małe pychotki 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Miło mi, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 5 =