Czekoladowy biszkopt

Tym razem do polecanego przeze mnie już wcześniej tortu stracciatella postanowiłam wykorzystać czekoladowy biszkopt. Taka wersja była dla mnie jeszcze smaczniejsza, ponieważ jestem miłośniczką wszystkiego, co czekoladowe ; ) Biszkopt wyszedł bardzo smaczny, nie było problemów z jego podziałem na równe blaty, ponieważ pieczemy je oddzielnie ; ) Polecam!


Czekoladowy biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 80 g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach tarki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 3 osobne blaty (najlepiej na tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. rori.blogspot.com
    21 grudnia 2011 / 13:11

    Kuszący, pozowlę sobie na święta wypróbować.
    Wesołych!!!

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2011 / 14:27

      Polecam i również życzę Wesołych Świąt!

  2. 21 grudnia 2011 / 15:13

    Narobiłaś mi smaku, wygląda przepysznie:) Wesołych Świąt:)

  3. yamotka
    22 grudnia 2011 / 0:00

    Pozwole sobei skrozystac:))) Wesołych Świąt:) PRzed Nowym Rokiem jeszcze na pewno zajrzę:)

  4. mariola1975
    26 kwietnia 2012 / 19:20

    Pyszny,będę musiała wypróbować.

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2012 / 19:27

      Gorąco polecam:)

  5. Ania
    28 stycznia 2013 / 16:46

    Pyszny biszkopt Polecam !!!!!!

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2013 / 16:59

      Cieszę się, że smakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 18 =