Chrupiące dyniowe gofry przepis

Niezwykle aromatyczne, dyniowe gofry od lat umilają nam weekendowe śniadania. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, miłośnicy słodyczy uwielbiają w towarzystwie cukru pudru i świeżych owoców lub syropu klonowego. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, posmakują nawet niejadkom, którzy nie przepadają za smakiem dyni : ) Polecam!!!

Dyniowe gofry

Przepis na dyniowe gofry

Składniki (4-5 gofrów):

  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 g puree z dynii
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • mała szczypta soli

Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z pozostałymi składnikami, dodać ubite białko, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać na mocno rozgrzaną gofrownicę i smażyć zgodnie z instrukcją gofrownicy, u mnie ok. 5 minut.

Smacznego!

Dyniowe gofry przepis

Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram

Komentarzy: 14

  1. Majka
    2 listopada 2021 / 11:34

    Świeżo zrobione puree z dyni, więc grzechem byłoby nie zrobić tych gofrów 😋

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2021 / 15:18

      Idealnie się składa, taką okazję trzeba wykorzystać 😀

  2. Aga
    2 listopada 2021 / 12:33

    Boskie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2021 / 15:19

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  3. Isia
    2 listopada 2021 / 14:32

    Miały być jutro ja śniadanie ale dzieciaki zobaczyły i domagają sie na kolacje 😁

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2021 / 15:19

      Tak powinno być 😀 😀 😀

  4. Monia
    2 listopada 2021 / 16:37

    Rewelacja 😊

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2021 / 10:55

      Super, że posmakowały 🙂

  5. Majka
    3 listopada 2021 / 20:13

    Perfekcja 🥰

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2021 / 17:27

      Super, że posmakowały <3

  6. Simone
    3 listopada 2021 / 22:25

    Bardzo smaczne i smakują nawet na zimno w przeciwieństwie do innych gofrów wiec spokojnie mozna zapakować do śniadaniówki 😊

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2021 / 17:27

      Super wiadomość <3

  7. MALWINA
    20 lutego 2022 / 14:03

    Jaką dynia ma mieć konsystencję rzadką czy gęstą?

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:20

      Konsystencja przypominającą gęstą śmietanę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 13 =