Dorsz w pikantnym sosie z anasanem to super pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. Danie jest lekkie i aromatyczne, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu. Rybę możemy wymienić na krewetki lub kurczaka. Polecam!!
Przepis na dorsza w ostrym sosie z ananasem
Składniki (4 porcje):
- 400 g polędwicy z dorsza
- 1/2 sztuki świeżego ananasa
- 1 czerwona lub zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- imbir (4 cm kawałek)
- 450 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka curry
Rybę podzielić na kawałki, ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski, cukinię i chili w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, smażyć 4 minuty, wrzucić czosnek, chili i imbir. Po minucie dodać cukinię, ananasa, po dwóch minutach, dodać curry. Smażyć chwilę razem, dodać przecier pomidorowy. Zagotować, zmniejszyć płomień, dodać kawałki ryby i gotować pod przykryciem około 10 minut. Podawać z sezamem i ryżem.
Smacznego!
1 porcja to 230 kcal (bez ryżu), 405 kcal (z ryżem 50g)
Przepis z książki B.I. Grątkowscy „Praktykulinarni”, więcej obiadowych inspiracji znajdziecie tutaj.
Pyszności ❤️
Autor
Super, że danie przypadło do gustu 🙂
Wygląda zachęcająco 😊
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Super obiad 😊
Autor
🙂 🙂 🙂
Mniam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Mam książkę, jest świetna 🥰
Autor
Dokładnie, moc inspiracji <3
Pyszności 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂