Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, kojarzy mi się z jesienią, ale chętnie zajadam się nim przez cały rok. Pyszne, wilgotne, zwieńczone kokosowo-śmietankowym kremem, który w szybszej wersji możecie pominąć, zastąpić jogurtowo-klonowym lukrem lub zwykłym cukrem pudrem. Polecam!!!
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto (blacha 23×23 cm):
- 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego
- 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
- 80 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju rzepakowego
Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.
Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Udekorować kremem, lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki na masę:
- 200 ml mleczka kokosowego z puszki
- 1/2 szklanki cukru
- 185 g kremowego serka np. Philadelphia
- 250 g serka mascarpone
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskania gęstego syropu (około 3/4 szklanki). Zdjąć z ognia i przestudzić.
Serek i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Wspaniałe!
Autor
<3
Super ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Narobiłaś mi apetytu 😋😋😋 To będzie moje kolejne ciasto w tym tygodniu. Jest wspaniałe 😍
Autor
Super, marchewkowe rządzi 🙂
Obowiązkowy punkt jesieni 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Pysznie się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję, dokładnie tak smakuje 🙂
Ciasto jest pyszne polewy nie robiłam, bo moim zdaniem za
duzo zachodu z tym gotowaniem ale przynajmniej na wynos łatwiej zapakować 😊
Autor
I to jest konkretny plus 🙂
Bardzo smaczne dodatek ananasa robi robotę 🙂
Autor
😀 😀 😀
Wcale się nie dziwię dlaczego nazwałaś to ciasto najlepszym. Jest przepyszne i ten krem – cudo 😍 Warto było go robić. To idealne dopasowanie.
Autor
Bardzo się cieszę, to zdecydowanie mój ulubieniec 😀
Zdecydowanie najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam 😊
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Najlepsze marchewkowe jakie jadłam. Dzięki za podzielenie się przepisem.
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam serdecznie, trochę jestem zdezorientowana co do ilości serka philadelfia do uzyskania masy 1855g , czy to nie pomyłka, miałbym dodać 9 opakowań 😳 ??
Autor
185 g 🙂
Witam,
czy krem po zrobieniu leży schodzić i później posmarować ciasto? Czy posmarować ciasto i całość schodzić?
Dziękuję pięknie za pomoc.
Autor
Witam, krem po zrobieniu schłodzić i później posmarować 🙂