W sezonie letnio-jesiennym nie może zabraknąć zupy krem z pieczonych pomidorów. Jest to jedna z moich ulubionych zup ze względu na smak i szybkość przygotowania, do jej przyrządzenia nie potrzebujemy nawet bulionu. Pyszna i zdrowa według mnie najlepiej smakuje z pomidorów odmiany Lima, ale te malinowe również się sprawdzą. Polecam!!!
Składniki (4 porcje):
- 1,2 kg pomidorów lima lub malinowych
- 20 g oliwy
- 240 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 30 g masła
- 800 g pomidorów w puszce
- 10 g cukru
- 10 g soli
Pomidory lima skropić oliwą, piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół). Gdy przestygną, obrać ze skóry. W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać upieczone pomidory i pomidory z puszki. Do puszek wlać wodę (połowę objętości), aby opłukać pozostałość po pomidorach i wlać do zupy. Doprawić cukrem i solą. Gotować 10-20 minut i zblendować na gładki krem.
Smacznego!
1 porcja zawiera 215 kcal; Białka 6,3g; Tłuszcze 9,6g; Węglowodany 27,8 g
Inspiracja „Jedz pysznie i chudnij” A.Zyśk
Pysznie ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pomidorowelove 😀
Autor
<3
Dzisiaj bede robić wyglada bardzo apetycznie 😊
Autor
Polecam 🙂
Będzie idealna na chłodniejsze wieczory 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Kocham takie pomidorówki ze świeżych pomidorów w szczycie sezonu. Koniecznie muszą spróbować.
Autor
Polecam, jest pyszna 🙂
Wyśmienita 👍🏻
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Zupka jest pyszna 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Świetny przepis.
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Zupa pyszna polecam 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂