Sałatka, którą dodaję w ramach akcji Viva Italia w kategorii antipasti. Przekąskę tę podałyśmy na urodzinach mamy i pomimo swojej prostoty wszyscy goście byli bardzo zadowoleni. Bardzo ją lubię także jako bazę do innych sałatek. Możemy dodać do niej np. mozarellę, ser feta, grillowanego kurczaka, czy jajko i przy niewielkich zmianach mamy zupełnie inny smak. Gorąco polecam!
Składniki:
- 200 g sałaty
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- oregano świeże lub suszone
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz,
- ew. starty parmezan, mozzarella
Warzywa myjemy, sałatę „rwiemy” na drobniejsze kawałki, pozostałe kroimy w kostkę. Całość mieszamy. Chleb kroimy w kostkę i skrapiamy wodą. Grzanki podpiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 15 min, aż będą chrupkie. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, polewamy odrobiną octu balsamicznego. Całość mieszamy i dodajemy grzanki, ewentualnie dokładamy mozzarellę lub starty parmezan.
Smacznego : )
Fajna sałatka, robiłam podobna, na pewno wykrozystam patent z grzankami.
Jestem na diecie, wiec idealny przepis dla mnie:)))) bo torcik pod spodem kusi, ale musi poczekac;P
Bardzo prosta ale urokliwa sałatka:). Grzanki świetnie pasują .
Autor
Cieszę się, że smakowała 😀