Chrupiące gofry bez glutenu

Chrupiące gofry bez glutenu, świetnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania lub zdrowego deseru. Rezygnując z dodatku ksylitolu/erytrytolu otrzymamy wersję wytrawną : ) Polecam!

Gofry bez glutenu

Składniki:

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mleka 1,5%
  • 20 g ksylitolu/erytrytolu

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę*. Przełożyć do miseczki, a do misy miksera dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać i piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor.

Smacznego!

*Można pominąć oddzielne ubijanie białek i od razu zmiksować razem wszystkie składniki, ale według mnie, gofry wychodzą wtedy mniej puszyste.

Kcal 803; Białka 26,2 g; Tłuszcze 13,71 g; Węglowodany 161,4 g

Fit gofry

Inspiracja zapraszam również na mój Instagram

Komentarzy: 10

  1. Aga
    30 czerwca 2021 / 11:06

    Dzisiaj zrobię 👍🏻

    • Aga
      30 czerwca 2021 / 16:14

      Pychotka ❤️

      • Marta
        Autor
        30 czerwca 2021 / 22:57

        Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2021 / 22:56

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  2. Isia
    30 czerwca 2021 / 12:01

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2021 / 22:57

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    30 czerwca 2021 / 12:50

    Bardzo się cieszę na ten przepis 😍

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2021 / 22:57

      Super, że się przyda 😀

  4. Kasik
    30 czerwca 2021 / 14:08

    Mniam mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2021 / 22:57

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 5 =