Tarta z serem i malinami na cieście francuskim

Przepyszna tarta z serem i malinami na cieście francuskim na pewno podbije Wasze serca. Inspiracją była dla mnie Dorotuś. Tarta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Polecam!

 


Tarta z serem i malinami na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego ok. 275- 375 g
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko + łyżka mleka
  • 2 garście malin (mogą być mrożone)
  • 2 garście migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cukier puder do posypania

Brzegi ciasta francuskiego (które powinno być najlepiej w temp. pokojowej, aby nie kurczyło się podczas pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka . Następnie założyć tak, aby powstała wyższa krawędź wokół ciasta. Tak powstały wyższy brzeg, ponownie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć np. formą do pieczenia muffinek. Ciasto podpiec w temp. 200 C przez ok. 20 min, następnie wyjąć z piekarnika i usunąć foremkę. (Dzięki podpieczeniu ciasta unikniemy namoknięciu jego spodu  od twarogu.)

W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy nadzienie.  Twaróg, pozostała część jajka od smarowania brzegów oraz cukier puder mieszamy widelcem. Wykładamy na podpieczone francuskie ciasto, posypujemy malinami i migdałami.

Pieczemy kolejne 20-25 min. w temp. 200 C do mocno złotego koloru krawędzi.

Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Komentarzy: 12

  1. Mago_66
    14 października 2011 / 19:12

    Pięknie się prezentuje!!!

  2. 15 października 2011 / 10:08

    „Środek ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć np. formą do pieczenia muffinek.” -nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi?? Może mi ktoś wyjaśnić??
    Ja mam formę do muffinek na 12szt. to jak bym położyła ją na ten płat ciasta to raczej zakryje je całe,a nie tylko „środek” …????

  3. Marta
    Autor
    15 października 2011 / 10:57

    Ja mam mniejszą formę – na 6 szt dlatego zakryła mi sam środek bez brzegów. A czy masz jakąś małą blachę np. do brownies? każdy obciążnik, który zakryje tylko środek się sprawdzi, chodzi o to, aby środek na początku nie wyrósł za mocno, żebyśmy później nie miały problemu z nałożeniem masy serowej 😉

  4. leeloo
    15 października 2011 / 23:10

    Ale kusisz swoimi przysmakami:)))

  5. Arachela
    16 października 2011 / 16:28

    I jak tu być na diecie…Fajny przepis, na pewno skorzystam podczas zbliżających sie urodzin mamy!!!

  6. 17 października 2011 / 10:32

    Marta a tortownica będzie dobra?Czy też za duża?

  7. Marta
    Autor
    17 października 2011 / 15:33

    Tak, mała tortownica pasuje:D

  8. martula
    17 października 2011 / 19:54

    podoba mi się efekt zdjęć z polaroidu 🙂 a tarta wygląda przepysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej, zwłaszcza jak za oknem taka zimnica i już ogrzewanie trzeba włączać 🙁 siedzę z herbatą pod kocem i oglądam te pyszności i tak sobie pomyślałam, że jeśli któraś z was też jest taką herbaciarą jak ja, to na stronie Dni Herbaty Dilmah można wygrać udział w herbacianych warsztatach:) konkurs jest na stronie http://www.dniherbaty.pl, pod zakładką herbata do smaku:) mmmm pyszności

  9. Ania
    1 lutego 2013 / 23:39

    Szkoda, ze nie dołącza Pani zdjec z poszczególnych etapów przyrządzania 🙁

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2013 / 23:47

      Będę musiała nad tym pomyśleć! dziękuję za sugestię 🙂

  10. Anna
    28 marca 2021 / 9:24

    Czy maliny należy wcześniej rozmrozić?

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:19

      Nie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 11 =