Sernik Banofil

Przepyszny sernik banofil podbije serca nie tylko miłośników słynnego banoffee pie. Mój mąż, który nie jest fanem bananów w wersji przetworzonej stwierdził, że to jeden z jego ulubionych serników! Sernik składa się z kilku warstw, które idealnie się dopełniają – chrupiący, czekoladowy spód w towarzystwie czekoladowego kajmaku, aksamitna i kremowa warstwa serowo-bananowa, a całość zwieńczona śmietankowym kremem. Taki sernik będzie super pomysłem na nadchodzący Dzień Matki : ) Polecam!!!

Sernik banofil przepis

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić. Wszystkie składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, mieszając łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie zagnieść całą powierzchnię spodu, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 C.

Masa kajmakowa:

  • 200 g kajmaku (można dodać całą puszkę)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kajmak, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka, śmietankowego lub tłustego zmielonego na gładko blenderem)
  • 40 g mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 3 banany (po ok. 180 g)
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%

Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie banany rozgniecione widelcem na puree, na koniec kwaśna śmietana. Nie zmieniać kolejności. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 220 C góra-dół) na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut lub do czasu, gdy boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Studzić przy otwartych dzrzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Śmietankowa masa:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 30 ml rumu (w wersji dla dzieci można pominąć)
  • kakao
  • pieprz (można pominąć)

Schłodzony sernik posypać pieprzem. W misie miksera umieścić mascarpone, kremówkę i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Na koniec wlać rum i krótko wymieszać. Rozprowadzić klajdrę na serniku, wyrównać i obficie oprószyć kakao, przesiewając przez sitko.

Smacznego!

Sernik z bananami
Sernik bananowy
Sernik banofil
Najlepszy sernik
Kremowy sernik z kajmakiem i bananami

Inspiracja Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak

Komentarzy: 40

  1. Aga
    21 maja 2021 / 9:21

    O matko i córko jaki sztos !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 10:59

      Dziękuję i polecam 🙂

      • Marta
        2 października 2022 / 14:58

        Obłędne 🙉🙈🙊😳

        • Marta
          Autor
          3 października 2022 / 12:26

          Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

  2. Mania
    21 maja 2021 / 10:12

    Nie nadążam z pieczeniem 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 10:59

      😀 😀 😀

  3. Karolina
    21 maja 2021 / 11:14

    Bananów nie lubię ale na ten sernik mam ochotę 😂

    • Agata
      21 maja 2021 / 13:27

      Mam to samo, te zdjęcia będą mi się śnić po nocach hehe

      • Marta
        Autor
        23 maja 2021 / 11:04

        Bardzo się cieszę, że się podobają 😀

      • Marlena
        17 października 2022 / 14:16

        Czy ta masa z czekolady i kajmakowa nie stopi sie i jow chloniw w ciasto na spodzie?🤔

        • Marta
          Autor
          20 października 2022 / 0:52

          Nie 🙂 Spód pozostaje idealnie kruchy, a masa czekoladowo kajmakowa się nie wchłania 🙂

          • Marlena
            20 października 2022 / 12:14

            Dzięki wielkie

          • Marta
            Autor
            22 października 2022 / 15:51

            🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:03

      Polecam wypróbować, jest pyszny i może się okazać, że polubisz się z bananami 😀

  4. Majka
    21 maja 2021 / 11:53

    To diament wśród ciast ❤ Już kocham ❤

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:03

      <3 <3 <3

      • Majka
        31 maja 2021 / 8:56

        M E G A ❤❤❤ Moje oczy dobrze odczytały ten wyjątkowy boski smak 😉 Sernik z najwyższej półki 🥰

        • Marta
          Autor
          1 czerwca 2021 / 0:10

          Bardzo się cieszę, nas również zachwycił <3

  5. Isia
    21 maja 2021 / 16:18

    Skusiłaś mnie, zrobię dla Mamusi 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:04

      Polecam 🙂

      • Isia
        28 maja 2021 / 23:23

        Sernik rewelacja i cudownie wyglada i smakuje 😊

        • Marta
          Autor
          1 czerwca 2021 / 0:03

          Bardzo mi miło 🙂

      • Marlena
        17 października 2022 / 14:18

        Czy ta masa z czekolady i kajmakowa nie stopi sie i nie wchlonie w ciasto na spodzie?🤔

        • Marta
          Autor
          20 października 2022 / 0:53

          Nie, spód pozostaje idealnie kruchy, nie wchłania tej masy, ważne aby spód był wystudzony 🙂

  6. Agata
    21 maja 2021 / 18:30

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:04

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  7. Beata
    22 maja 2021 / 1:04

    Czy pieprz jest konieczny? Posypujemy go na sernik wyjęty z lodówki i na to dopiero kładziemy masę śmietanową?

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:05

      Można pominąć 🙂 Odnośnie drugiego pytania – tak 🙂

  8. Gaba
    23 maja 2021 / 10:51

    Sernik jest wspaniały, bardzo unikatowy goście zachwyceni, banany dodają fajnego posmaku, ale nawet jeśli ktoś nie lubi to zje ze smakiem, bo ten sernik wymiata 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2021 / 11:05

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

      • Marlena
        20 października 2022 / 13:27

        Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie czy Łączna ilość bananów to 180 g czy jeden ma mieć około 180 g? Waga bez skóry czy ze skórą?

        • Marta
          Autor
          22 października 2022 / 15:53

          U mnie jeden orientacyjnie miał 180 g 🙂 Nie trzeba aż dokładnie trzymać się tej wagi, trudno odszukać identyczne 🙂

  9. Kasia
    19 listopada 2021 / 21:54

    Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego sernika, wspaniały przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2021 / 19:22

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

      • Lidka
        4 grudnia 2021 / 20:46

        Z opisu i zdjęcia już mi się podoba. Zastanawia mnie tylko ten pieprz??? Rozumiem, że przełamuje smak czy jest wyczuwalny?

        • Marta
          Autor
          5 grudnia 2021 / 0:27

          Tak, pieprz jest dla podkręcenia smaku, można go pominąć lub dać niewielką ilość na próbę i nie na cały sernik, wtedy będzie opcja porównania wersji z pieprzem i bez 🙂

  10. 12 grudnia 2021 / 13:50

    Jaki pieprz pani daje – czarny, bialy, kolorowy….? Z gory dziekuje za odpowiedz

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2021 / 14:58

      Czarny 🙂

  11. Aguś
    20 lutego 2022 / 18:23

    Nigdy nie jadalam tak dobrego sernika jest wyjątkowy polecam 👍🏻

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:21

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 10 =