Brownie ratunkowe

Ratunkowe brownie to mini porcja, która uratuje nasz nagły apetyt na sporą dawkę czekoladowej słodkości i nie da możliwości spałaszowania całej dużej blachy ; ) Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe wyjadane wprost z foremki z cudownie rozpływającą się czekoladą. Polecam!!!

Brownie ratunkowe Nigella

Składniki (blacha 18×11 cm):

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady (u mnie gorzka 70%, można wymieszać z mleczną)

Masło, cukier i syrop klonowy umieścić w rondelku z grubym dnem, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia masła i cukru, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wmieszać do masy. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) lub 170 C (góra-dół) przez ok. 15-20 minut aż zacznie odchodzić od ścianek i będzie suche przy brzegach. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia na ok. 20 minut, aby stężało.

Smacznego!

Ratunkowe brownie nigella
Brownie przepis
Brownie nigella

Inspiracja „Przy moim stole” N. Lawson

Komentarzy: 16

  1. Aga
    12 marca 2021 / 10:45

    Takiego ratunku to mi często trzeba 😀

    • Marta
      Autor
      12 marca 2021 / 11:27

      Rozumiem doskonale 🙂

  2. Kass
    12 marca 2021 / 12:27

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:04

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  3. Majka
    12 marca 2021 / 13:34

    Cudowne, tak samo jak zdjęcia 🥰

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:04

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  4. Maria
    12 marca 2021 / 13:59

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:04

      🙂 🙂 🙂

  5. Isia
    12 marca 2021 / 14:53

    Na pewno spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:04

      Polecam 🙂

  6. Nina
    12 marca 2021 / 16:35

    Kocham czekoladę wiec i z tym brownies sie polubimy 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:04

      Na pewno 🙂

  7. Gośka
    12 marca 2021 / 19:51

    No i już nie ma … przepis super ja zrobiłam w małym naczyniu żaroodpornym 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:06

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Aśka
    13 marca 2021 / 14:19

    Pyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2021 / 13:06

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 14 =