Żeberka w kapuście

Rewelacyjne żeberka pieczone w kapuście kiszonej to pomysł na bardzo prosty, ale niecodzienny obiad, który robi się praktycznie sam : ) Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach, a pieczona kapusta posmakuje nawet osobom, które zazwyczaj nie przepadają za kiszonymi smakami (przetestowane) : ) Polecam!!!

Żeberka w kapuście

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, przesmażyć. Dodać do kapusty kiszonej wraz z przyprawami, wymieszać. (Jeśli kapusta jest mocno kwaśna można ją wcześniej przepłukać na sicie.) Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z obu stron na patelni, na której smażyliśmy wcześniej cebulę.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę kapusty kiszonej, następnie podsmażone żeberka, przykryć pozostałą częścią kapusty. Podlać wodą i piec pod przykryciem (jeśli naczynie nie ma pokrywki, może być folia aluminiowa) w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 2 godziny. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby można dodać również więcej wody, wymieszać i zapiekać kolejne 15-30 minut.

Smacznego!

Żeberka w kapuście przepis
Najlepsze żeberka w kapuście

Komentarzy: 18

  1. Maggie
    12 lutego 2021 / 10:40

    Ale pyszności z rana ❤️

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:02

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Aga
    12 lutego 2021 / 13:56

    Mega już wiem co dla męża na walentynki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Super opcja 🙂

  3. Agnes
    12 lutego 2021 / 15:30

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  4. Ewelina
    12 lutego 2021 / 16:45

    Wygląda pysznie uwielbiam takie konkrety 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Majka
    12 lutego 2021 / 18:22

    Jakiś cxas temu robiłam bardzo podobnie karkówkę. Pyszne 🤫

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Mmm karkówka też brzmi super 🙂

  6. Martyna
    13 lutego 2021 / 16:02

    Przepyszne !!! moje dzieciaki które nie lubią kapusty zajadały aż miło 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Super 🙂

  7. Żaneta
    17 lutego 2021 / 12:44

    Genialne danie mięsko się rozpływa kapusta super pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:12

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  8. Kinga
    20 marca 2021 / 12:40

    Przepyszne za zeberkami nie przepadam ale te są super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:59

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Michalina
    3 października 2023 / 17:32

    Wyglądają niesamowicie apetycznie.

    • Marta
      Autor
      3 października 2023 / 19:50

      Bardzo mi miło, dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 12 =