Przepis znaleziony na blogu Dorotuś z lekką modyfikacją odnośnie wykorzystanych batoników ; ) Pomimo, że autorce nie smakowało, wypiek bardzo zachęcił mnie wizualnie i byłam ciekawa połączenia karmelu, czekolady i migdałów ; ) Bardzo słodki smak ciasta zdecydowanie mi nie przeszkadzał, ale te kawałki migdałów nie do końca mnie przekonały ; ) Ciasto zaliczam do smacznych, ale nie do ulubionych, więc zapewne nie wrócę do niego tak szybko.
Ps. Odnośnie konkursu, zgodnie z poprzednią adnotacją proszę o kontakt mailowy eMMę.
- 75 g batoników mars, drobno posiekanych
- 75 g mlecznej czekolady – połamanej
- 50 g masła
- 200 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Posiekane batoniki Mars, połamaną mleczną czekoladę i masło – umieścić w niedużej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Masa czekoladowa powinna być gładka. Lekko przestudzić.
Migdały, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia – wymieszać.
W misie miksera ubić jajka (w całości, nie rozdzielamy na żółtka i białka) z cukrem i ekstraktem z wanilii. Powinna powstać jasna, kremowa, lekka masa. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (migdały z kakao, solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 – 65 minut. Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- 2 posiekane batoniki mars
Czekoladę wraz z masłem i kakaem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i polać ciasto, a następnie posypać batonikami.
Smacznego : )
poproszę kawałek…pychotka,mniam:)
wygląda cudownie 🙂
Wow, wygląda meeeeeega czekoladowo, tez chce kawałek, a nawet 2!!!!!!!!!
Idealne na mocne śniadanie przed nauka:)
Autor
Też lubię zaczynać dzień od słodyczy ; )
Mam na niego ochote ale zrobie bez migdalow bo nie lubie,
Autor
Mamy podobne upodobania 😀
No a mi nie wyszedł:) Jest za słodki i bardzo się ciągnie. Czy to na pewno dobry przepis?
Autor
Przepis osobiście sprawdziłam i tak jak pisałam ciasto jest słodkie, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało 🙂 Batoniki mars są w końcu słodkie i ciągnące… 😀