Pyszna i pożywna zupa krem z dyni na pewno przypadnie Wam do gustu. Super rozgrzewa, a piękny kolor i delikatny smak sprawia, że jest także ulubieńcem dzieci (nawet tych, które nie lubią dyni ; ) ) Polecam!!!
Składniki:
- 500-600 g obranej dyni
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
Dynię i ziemniaki obrać ze skórki, z dyni usunąć nasiona i warzywa pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać pokrojoną dynię i ziemniaki, doprawić do smaku solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować około 10 minut. Dodać pomidory z puszki (same pomidory bez zalewy), wymieszać i gotować przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem.
Smacznego!
Uwielbiam 🙂
Autor
Witam w klubie 🙂
Piękne światło i zupka pycha 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
W sezonie dyniowym zupka na tapecie 🙂
Autor
Pewnie 😀
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Polecam 🙂
Mniam pyszna i szybko się robi 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Jesień na talerzu
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pyszna jest 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Bardzo dobra
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Przepyszna i syta, można się najeść 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszna ❤️ będzie napewno powtarzana 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂