Ciasto Czerwony Kapturek

Ciasto Czerwony Kapturek, czyli przepyszne kakaowe ciasto z truskawkowym musem i kremem na bazie bitej śmietany. Wygląda dość skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania, a efekt zachwyci każdego. Polecam!!

Ciasto czerwony kapturek

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (wielkość L)

W małym garnku zagotować masło z cukrem, wodą i kakao. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać z jajkami do ostudzonej kakaowej masy. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 25 minut, do suchego patyczka.

Truskawkowy mus:

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 budynie śmietankowe – po 40g ( plus szklanka wody)

Mrożone truskawki zagotować ze szklanką wody i cukrem. Dodać galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody. Wymieszać i ponownie zagotować. Masę truskawkową przestudzić, odlać pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę przełożyć na ostudzone kakaowe ciasto.

Krem śmietankowy:

  • 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć na warstwę truskawkową.

Dodatkowo:

  • ok. 150 g herbatników
  • 180 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Herbatniki ułożyć na warstwie śmietankowej. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, przełożyć na ciasteczka. Odłożoną wcześniej masę truskawkową zblendować lub zmiksować na gładki krem. Kremem „rysować” paseczki na cieście np. łyżeczką lub szprycą. Następnie małym patyczkiem przeciągnąć w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór. Przełożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

Czerwony kapturek ciasto
Ciasto czerwony kapturek przepis
Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto na imieniny

Inspiracja

Komentarzy: 32

  1. Aga
    30 października 2020 / 12:25

    Kolejne cudo <3

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:45

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Karina
    30 października 2020 / 13:14

    Wspaniale ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:46

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. Majka
    30 października 2020 / 13:50

    Kusisz kusisz 😉 I jak tu się oprzeć? Kolejna perełka ❤

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:46

      Mam słabość do przekładańców 🙂 Pozdrawiam <3

  4. Jagoda
    31 października 2020 / 1:58

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:46

      🙂 🙂 🙂

  5. Nora
    1 listopada 2020 / 13:30

    Ciasto jest wspaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:46

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Paula
    1 listopada 2020 / 18:33

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:47

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  7. Karolina
    2 listopada 2020 / 17:40

    Ta masa truskawkowa jest cudowna wyjadalismy przed złożeniem i bałam się czy coś zostanie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2020 / 10:13

      Super 😀 cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Ania
    5 listopada 2020 / 12:18

    Mega pyszne ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:15

      Bardzo mi miło, że posmakowało <3

  9. Aisha
    6 listopada 2020 / 10:44

    Pychotka na wszystkich gościach zrobiło duże wrażenie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2020 / 11:15

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  10. Kama
    5 grudnia 2020 / 16:40

    Przepyszne ciasto 😋

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2020 / 22:43

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. Aga
    10 grudnia 2020 / 12:57

    Można truskawki zastąpić malinami, a cukier ksylitolem, albo erytrytolem?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:53

      Tak 🙂

  12. Marta
    11 grudnia 2020 / 1:01

    Czy robiła pani to ciasto z biszkoptem ale jasnym? Chciałabym spróbować ale nie wiem czy nie będzie za słodkie

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:55

      Nie robiłam, ale nie widzę przeszkód, myślę, że będzie super 🙂

  13. edyta2002
    12 grudnia 2020 / 15:49

    Witam. Mam pytanie, czy po zagotowaniu truskawek blenduje je pani na mus?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 22:05

      Nie, kawałki truskawek są wyczuwalne, rozpadają się tylko podczas gotowania 🙂

  14. Hela
    27 maja 2021 / 20:03

    Przepyszne ciasto bardzo polecam ❤️

    • Marta
      Autor
      27 maja 2021 / 22:56

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  15. Kasia
    7 listopada 2021 / 9:12

    Dzień dobry, ciasto wyglada bardzo smacznie 🙂
    Chciałbym je upiec , ale jednak na jasnym biszkopcie i stad moje pytanie.
    Z ilu jaj przygotować biszkopt na forme,która Pani podaje?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:50

      5-6 powinno być ok 🙂

  16. Irena
    25 marca 2022 / 20:11

    Pięknie i apetycznie wygląda. Jaki rozmiar blachy?

    • Marta
      Autor
      28 marca 2022 / 10:35

      Dziękuję 🙂 blacha 23×33 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 17 =