Muffinki bananowo-orzechowe

Muffinki bananowo-orzechowe to świetna, zdrowa przekąska, która sprawdzi się również do dziecięcego lunchboxa. Do przygotowania warto wybrać mocno dojrzałe – czarne banany, które dodatkowo nadają babeczkom słodkości. Polecam!

Bananowe babeczki

Składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, jajka, olej, miód, mleko i wanilię. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Posiekane orzechy wmieszać do masy. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 C przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec kolejne 15 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

Muffinki bananowo-orzechowe
Muffinki bananowe z orzechami
Bananowe muffinki z orzechami
Babeczki bananowo orzechowe

Inspiracja „Ten, w którym są wszystkie przepisy

Komentarzy: 22

  1. Aga
    30 września 2020 / 10:46

    Bananowe uwielbiam ❤️

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:43

      Super 🙂

  2. Małgosia
    30 września 2020 / 11:03

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:43

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Isia
    30 września 2020 / 16:46

    Do kawki bym nie pogardziła 😉

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:43

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    30 września 2020 / 18:54

    Babeczki zawsze mile widziane 🥰 Czekam aż porządnie dojrzeją banany 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:44

      Jak są potrzebne czarne banany to nigdy ich nie ma i odwrotnie 😉

      • Majka
        11 października 2020 / 14:27

        Cudowne 🥰

        • Marta
          Autor
          15 października 2020 / 23:52

          Super, że posmakowały 🙂

  5. Mia
    1 października 2020 / 10:04

    Pychotka córki dostały do śniadaniówki i była radość 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:44

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Gin
    1 października 2020 / 15:46

    Mniam jak chlebek bananowy tylko w mini wersji 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:45

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Roz
    6 października 2020 / 11:12

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2020 / 10:10

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  8. 15 października 2020 / 22:35

    Wyglądają wybornie ❤️Idealne do jesiennej herbatki

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:55

      Zdecydowanie 🙂

  9. Kasia
    4 stycznia 2021 / 16:40

    Przepyszne bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2021 / 16:54

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Mysz
    5 października 2023 / 17:14

    Czy zamiast mleka pełnotłustego można użyć napoju roślinnego?

    • Marta
      Autor
      6 października 2023 / 0:23

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 14 =