Colesław z młodej kapusty

Colesław to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych, klasycznych obiadowych surówek. Ile Pań domu tyle różnych wersji, podstawą jest poszatkowana kapusta, latem obowiązkowo młoda : ) Najczęściej dressing przygotowuje się na bazie majonezu, ale w lżejszej wersji wyśmienicie sprawdzi się jogurt naturalny. Colesław idealnie pasuje do dań mięsnych i ryb, a także grillowanych potraw. Polecam!!!

Colesław z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 szalotka
  • 1 młoda marchewka
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)

Kapustę drobno poszatkować, dodać starą na dużych oczkach tarki marchewkę, posiekaną szalotkę i koperek. Pozostałe składniki wymieszać w małej miseczce, dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Komentarzy: 8

  1. Ania
    20 lipca 2020 / 14:51

    Najlepsza surowka❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2020 / 13:24

      🙂 🙂 🙂

  2. Aga
    20 lipca 2020 / 17:04

    Uwielbiam 😋 fajnie ze bez octu !

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2020 / 13:24

      Cytryna robi swoje 😀

  3. Patrycja
    21 lipca 2020 / 15:01

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2020 / 23:59

      Super, że posmakowało 🙂

  4. Kama
    24 lipca 2020 / 17:42

    Super suroweczka wjechała dziś na obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2020 / 13:50

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 4 =