Obłędna zupa pomidorowa z dodatkiem soczewicy, bardzo sycąca i prosta do przygotowania. Świetnie sprawdzi się na początek przygody z niedocenianą soczewicą. Pysznie i zdrowo, czyli najlepsze połączenie : ) Przepis z najnowszej książki M. Dymek, która zapowiada się rewelacyjnie. Polecam!!!
Składniki (ok. 6 porcji):
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oleju
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- 200 g czerwonej soczewicy (1 szklanka)
- 690 g passaty pomidorowej (1 duża butelka)
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2-3 gałązki koperku
- sól, pieprz
Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, marchewkę w grube plastry. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę i smażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.
Soczewicę wsypać do miski, zalać wodą, porządnie wypłukać, czynność powtórzyć. To ważne, ponieważ soczewica, podobnie jak ryż, może się pienić i kipieć, opłukana gotuje się spokojnie.
Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i chilli, wymieszać, dodać opłukaną soczewicę, passatę pomidorową, bulion, koperek, sporo soli i pieprzu.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Kiedy całkiem się rozpadnie, wyłowić i wyrzucić koperek, a zupę zblendować. (Aby zupa była bardzo gładka warto przelać sporą część płynu do innego garnka i zacząć od blendowania warzyw z niewielką ilością zupy, stopniowo dolewając odlany płyn).
Smacznego!
Inspiracja M.Dymek „Jadłonomia po polsku”
Uwielbiam zupy kremy ❤️
Autor
Witam w klubie 🙂
Pysznie wyglada 😋
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Rewelacja, mnie właśnie kusi ta książka ale mam pierwszą i w sumie mało korzystam więc się waham choć słyszałam że ta jako kuchnia polska jest bardziej „prosta” na początek.
Autor
Książkę śmiało polecam, sama mam też poprzednie dwie części, ale ta od razu najbardziej mi się spodobała 🙂 Będą kolejne przepisy, więc zaglądaj, może pomogą w ocenie zawartości 🙂
Mniam, będziemy robić 😍 Już jedną zupkę z soczewicą z Twojego bloga uwielbiamy to i tę zapewne też obdarzymy zamiłowaniem 😉
Autor
Mam taką nadzieję 😀 i polecam jest pyszna 😀
Pyyyszna ❤ Co te zupki z soczewicy w sobie mają, że jeden talerz to za mało? 😉
Autor
Super, że posmakowała, u nas też jest teraz wśród ulubionych 😀 całe szczęście, że można jeść bez wyrzutów sumienia 😀
Ta zupa wygląda obłędnie 🙂 zapewne tak samo smakuje! Już wiem, co zrobię jutro na obiad.
Autor
Polecam 🙂
Uwielbiam pomidorową w każdej postaci. Czy to klasyczna czy zupa krem – każdą wcinamy z rodziną aż uszy się trzęsą. Jednak w takim wydaniu jeszcze o pomidorowej nie słyszałam. Jednak nie omieszkam spróbować tym bardziej, że soczewicę też jadam. Mam nadzieję, że moja zupka wyjdzie równie smakowita jak Twoja.
Szacunek również za zdjęcia – bardzo fajna kompozycja – masz oko 😉
Pędzę buszować po innych przepisach.
Autor
Polecam i pozdrawiam 🙂