Fasolowo-bananowe brownie, czyli błyskawiczne fit ciasto z fasoli podejrzane u Kasi : ) Bez cukru, mąki i tłuszczu, a dzięki dużej zawartości białka świetnie sprawdzi się po treningu. W smaku nie przypomina oczywiście typowego brownie, ale dominuje czekoladowy smak, a fasola jest niewyczuwalna : ) Polecam!
Ciasto czekoladowe z fasoli
Składniki (keksówka 12x22cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona i przepłukana)
- 150 g mocno dojrzałego, brązowego banana (waga po obraniu)
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g erytrytolu
- 1 pełna łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zblendować na gładką jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
*Kaloryczność całego ciasta to ok 600 – 660 kcal.
Tak jak kocham fasole do ciasta nie mogę się przekonać może dlatego że jej tam nie czuć heh 😀 za to odwrotnie z cukinią której nie lubię a ciasto owszem 🙂
Autor
Czasem trudno przewidzieć, więc warto próbować wszystkiego 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mam chrapkę na takie zdrowe i szybkie ciacho 😍
Autor
W takim razie to będzie idealne 😀
Moje ciasto wyszło słodkie i dosyć wilgotne. Można by powiedzieć, że zdrowe brownie 😍
Autor
Idealnie <3
Już się studzi i pachnie pięknie 🙂
Autor
Super 🙂
Ciasto fajne nie za słodkie jedno z lepszych fit jakie jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Fajnie inne niz myslalam ale fajne 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wygląda pięknie <3 No i duży plus za brak cukru 😉
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Bardzo smakowite dziś piekłam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Rewelacyjnie szybkie ciasto. Uwielbiamy go całą rodzinką. Na stałe zagości w moim przepiśniku.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Niestety mi bardzo opadło i jest zbyt wilgotne. Nie wiem co zrobilam źle 🙁 Nie mniej jednak w smaku jest super. Pierwszy raz robilam cos takiego!
Autor
Ciasto należy do tych ciężkich i wilgotnych 🙂 Jeśli jednak było zbyt „mokre” to nasuwa mi się pytanie czy piekła Pani z termoobiegiem, czy bez? Każdy piekarnik jest inny, czasem potrzeba wydłużyć trochę czas pieczenia. Mimo to cieszę się, że posmakowało 🙂
Zamiast erytrytolu moge użyć ksylitol ? Jeśli tak to w jakiej proporcji ?
Autor
Można zamienić, ale niestety z proporcjami nie pomogę, bo nie używam erytrytolu.
Jestem miłe zaskoczona, ciasto jest pyszne.
Następnym razem spróbuje dodać orzechy włoskie.
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Czy jeśli mam blaszkę na 30cm długa to jak podwoje składniki to upiecze się? Czy piec dłużej? Jak tak to ile
Autor
Długość 30cm, ale jaka szerokość? 🙂 Trzeba przeliczyć pola obu blach i porównać 🙂 Jeśli są podobne to pieczemy bez zmian, jeśli pole większej blachy jest dwa razy większe to podwajamy składniki (ale pieczemy bez zmian) itd. 🙂
Właśnie się piecze. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🥰♥️
Autor
Super, życzę smacznego 🙂