Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dostałam od Was informację, że dostęp do drożdży jest ograniczony, więc polecam Wam przepis na przepyszne bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez jajek, a co za tym idzie również bez wyrastania, więc przygotujecie je błyskawicznie : ) Moje dzieci lubią je bardziej niż te drożdżowe, więc koniecznie wypróbujcie!!!
Składniki (8 sztuk):
- 475 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej z nich formując bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch posmarować wodą lub mlekiem, opcjonalnie posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 20-25 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Przyślij Przepis”
Dzięki na to właśnie czekałam bo ja nie zdążyłam się załapać na drożdże niestety a teraz wiadomo nie ruszam się z domu 🙁
Autor
Super, że się przyda 🙂
Fajna alternatywa 🙂 Bułeczki wyglądają smakowicie.
Autor
Dziękuję i polecam, u nas są hitem 🙂
Dziś zrobię na kolację 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszności!
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
A czy można sodę zastąpić proszkiem?
Autor
Tak, ale soda jest „silniejsza”, więc aby uzyskać podobną zdolność do wzrostu ciasta, trzeba by było zwiększyć ilość proszku co najmniej 3 razy, co może niekorzystnie wpłynąć na smak 🙁
Nie miałam tyle jogurtu naturalnego co w przepisie, a w lodówce z nabiału znalazłam tylko serek wiejski. Dodałam całe 200g i wyszły! A w smaku jak te wiejskie. 🙂
Autor
Super, bardzo cenna informacja 🙂 chętnie wypróbuję w takiej opcji 🙂
Witam , czy bułeczki po wyrobieniu musza wyrosnąć i w termoobiegu piec czy tradycyjnie góra-dół ?
Autor
Bez wyrastania, nie ma tu drożdży, tylko soda, a ona działa z wysoką temp. 🙂 Z termoobiegiem najlepiej obniżyć temp. o ok. 20 C.
Bardzo smaczne 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Rodzinka zadowolona 😁! Znikły raz dwa…
Takie pytanie moje, czy one wychodzą w środku wilgotne czy jednak coś sknociłam 🤔
Autor
Super, że posmakowały, a ta wilgoć to może od krojenia jeszcze ciepłych?
Tak to prawda, nie mogli się doczekać 😁, ale wystudzone miały podobnie. Jestem totalnym laikiem i to moje pierwsze jakiekolwiek pieczywo własnej roboty
Autor
Każdy kiedyś zaczynał, a jak smakowało to już bardzo dobry znak 😀
Jak z ich miękkością, długo utrzymują świeżość?
Autor
Bułeczki są miękkie, ale dość zwarte, nie tak puszyste jak te „dmuchane” na drożdżach. U nas znikają w jeden dzień, więc trudno mi powiedzieć jak smakują kolejnego 😉
Pyszne i łatwo się robi 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Super przepis! Idealny na aktualną sytuację, gdzie chcemy ograniczyć wyjścia choćby do piekarni 😉
Autor
Dokładnie, a domowe pieczywo wcale nie musi być skomplikowane 🙂
Za 5 minut wyjmuje swoje z piekarnika. Cudownie wyrosły. Dziękuję za świetny przepis. Napewno na stałe zagości w moich zasobach. Pozdrawiam
PS. Jeśli mogę coś od siebie dodać to podczas wyrabiania bułeczek (formowania) polecam natrzeć łapki olejem, nie będą się tak kleić i wyjdą piękne i równiutkie 🤗
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂 Dobry pomysł z olejem, dziękuję! 🙂
Pycha !
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Dziś działamy bo drożdży brak 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowały 🙂
czy można dodać maślankę, zamiast jogurtu?
Autor
Tak 🙂
Zrobiłam z sezamem wyszły świetnie na pewno zrobię jeszcze raz 🙂
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Czy można zastąpić jogurt? Może być mleko? Jeśli tak to ile ? Proszę o odpowiedź
Autor
Dodałabym raczej maślankę lub kefir 🙂
Proszę mi powiedzieć czy zamiast jogurtu może być mleko? Jeśli tak to ile ?
Autor
Bardziej sprawdzi się maślanka lub kefir 🙂
Super przepis . Zadziała z mąką pełnoziarnistą lub kukurydzianą?
Autor
Postawiłabym na mieszankę, proporcje mogą się zmienić, więc trzeba próbować 🙂
Ja dziś zrobiłam z mąką pszenną i kukurydzianą w proporcji 3×1 i nie wyrosły ale i tak są smaczne. Następnym razem dodam więcej sody albo mniej mąki kukurydzianej
Autor
Super, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bułeczki sa super wymieszałam jogurt z maślanką i tez wyszły 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły pyszne, chrupiąca skórka i mięciutki środek. Na pewno będę wracać do przepisu, bo robi się je ekspresowo <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂
Bułki sa super szybko się robi 👌
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pyszne i latwe zrobie tez jutro na sniadanie 🙂
Autor
Super 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super bułeczki bardzo dziekuje za przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Fajny przepis, właśnie upiekłam na śniadanie. Dodałam trochę płatków żytnich i ziaren słonecznika….
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Że ja wcześniej nie trafiłam na ten przepis! Mieszkam w miejscu gdzie nie sposób dostać dobrych drożdży. Po wielu próbach wreszcie mam bułki na śniadanie! Poszły wszystkie na raz! Dziękuję
Autor
Ogromnie się cieszę, że przepis się przydał i posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂