Bułeczki bez drożdży, bez zakwasu

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dostałam od Was informację, że dostęp do drożdży jest ograniczony, więc polecam Wam przepis na przepyszne bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez jajek, a co za tym idzie również bez wyrastania, więc przygotujecie je błyskawicznie : ) Moje dzieci lubią je bardziej niż te drożdżowe, więc koniecznie wypróbujcie!!!

Bułeczki bez drożdży bez zakwasu

Składniki (8 sztuk):

  • 475 g mąki pszennej
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 części, z każdej z nich formując bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch posmarować wodą lub mlekiem, opcjonalnie posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok 20-25 minut.

Smacznego!

Szybkie bułeczki śniadaniowe bez drożdży bez zakwasu
Szybkie bułeczki śniadaniowe bez drożdży

Inspiracja „Przyślij Przepis”

Komentarzy: 58

  1. Aga
    16 marca 2020 / 14:31

    Dzięki na to właśnie czekałam bo ja nie zdążyłam się załapać na drożdże niestety a teraz wiadomo nie ruszam się z domu 🙁

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:54

      Super, że się przyda 🙂

  2. Majka
    16 marca 2020 / 16:09

    Fajna alternatywa 🙂 Bułeczki wyglądają smakowicie.

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:54

      Dziękuję i polecam, u nas są hitem 🙂

  3. Iwona
    16 marca 2020 / 17:15

    Dziś zrobię na kolację 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:54

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Isia
    16 marca 2020 / 18:22

    Pyszności!

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:54

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  5. Żaneta
    16 marca 2020 / 18:41

    A czy można sodę zastąpić proszkiem?

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:57

      Tak, ale soda jest „silniejsza”, więc aby uzyskać podobną zdolność do wzrostu ciasta, trzeba by było zwiększyć ilość proszku co najmniej 3 razy, co może niekorzystnie wpłynąć na smak 🙁

  6. Patka
    16 marca 2020 / 19:49

    Nie miałam tyle jogurtu naturalnego co w przepisie, a w lodówce z nabiału znalazłam tylko serek wiejski. Dodałam całe 200g i wyszły! A w smaku jak te wiejskie. 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:58

      Super, bardzo cenna informacja 🙂 chętnie wypróbuję w takiej opcji 🙂

    • Kasia
      24 marca 2020 / 9:30

      Witam , czy bułeczki po wyrobieniu musza wyrosnąć i w termoobiegu piec czy tradycyjnie góra-dół ?

      • Marta
        Autor
        25 marca 2020 / 2:13

        Bez wyrastania, nie ma tu drożdży, tylko soda, a ona działa z wysoką temp. 🙂 Z termoobiegiem najlepiej obniżyć temp. o ok. 20 C.

  7. Marika
    17 marca 2020 / 0:33

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:58

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  8. Kaśka
    17 marca 2020 / 20:16

    Rodzinka zadowolona 😁! Znikły raz dwa…
    Takie pytanie moje, czy one wychodzą w środku wilgotne czy jednak coś sknociłam 🤔

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 20:20

      Super, że posmakowały, a ta wilgoć to może od krojenia jeszcze ciepłych?

      • Kaśka
        18 marca 2020 / 22:59

        Tak to prawda, nie mogli się doczekać 😁, ale wystudzone miały podobnie. Jestem totalnym laikiem i to moje pierwsze jakiekolwiek pieczywo własnej roboty

        • Marta
          Autor
          18 marca 2020 / 23:47

          Każdy kiedyś zaczynał, a jak smakowało to już bardzo dobry znak 😀

  9. Angelika
    18 marca 2020 / 12:49

    Jak z ich miękkością, długo utrzymują świeżość?

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 20:23

      Bułeczki są miękkie, ale dość zwarte, nie tak puszyste jak te „dmuchane” na drożdżach. U nas znikają w jeden dzień, więc trudno mi powiedzieć jak smakują kolejnego 😉

  10. Malwina
    18 marca 2020 / 20:14

    Pyszne i łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 20:24

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  11. 18 marca 2020 / 20:45

    Super przepis! Idealny na aktualną sytuację, gdzie chcemy ograniczyć wyjścia choćby do piekarni 😉

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 23:47

      Dokładnie, a domowe pieczywo wcale nie musi być skomplikowane 🙂

      • Jowita
        19 marca 2020 / 11:38

        Za 5 minut wyjmuje swoje z piekarnika. Cudownie wyrosły. Dziękuję za świetny przepis. Napewno na stałe zagości w moich zasobach. Pozdrawiam

        PS. Jeśli mogę coś od siebie dodać to podczas wyrabiania bułeczek (formowania) polecam natrzeć łapki olejem, nie będą się tak kleić i wyjdą piękne i równiutkie 🤗

        • Marta
          Autor
          20 marca 2020 / 13:12

          Super, bardzo się cieszę 🙂 Dobry pomysł z olejem, dziękuję! 🙂

  12. Maria
    19 marca 2020 / 16:32

    Pycha !

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  13. Patrycja
    19 marca 2020 / 20:02

    Dziś działamy bo drożdży brak 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:14

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  14. Aga
    20 marca 2020 / 9:16

    czy można dodać maślankę, zamiast jogurtu?

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:16

      Tak 🙂

  15. Alicja
    20 marca 2020 / 13:53

    Zrobiłam z sezamem wyszły świetnie na pewno zrobię jeszcze raz 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Super, pozdrawiam 🙂

  16. Natalia
    20 marca 2020 / 20:43

    Czy można zastąpić jogurt? Może być mleko? Jeśli tak to ile ? Proszę o odpowiedź

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Dodałabym raczej maślankę lub kefir 🙂

  17. Natalia
    20 marca 2020 / 23:08

    Proszę mi powiedzieć czy zamiast jogurtu może być mleko? Jeśli tak to ile ?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:53

      Bardziej sprawdzi się maślanka lub kefir 🙂

  18. Elwira
    24 marca 2020 / 8:36

    Super przepis . Zadziała z mąką pełnoziarnistą lub kukurydzianą?

    • Marta
      Autor
      25 marca 2020 / 2:12

      Postawiłabym na mieszankę, proporcje mogą się zmienić, więc trzeba próbować 🙂

      • Gosia
        26 marca 2020 / 20:56

        Ja dziś zrobiłam z mąką pszenną i kukurydzianą w proporcji 3×1 i nie wyrosły ale i tak są smaczne. Następnym razem dodam więcej sody albo mniej mąki kukurydzianej

        • Marta
          Autor
          26 marca 2020 / 23:07

          Super, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

  19. Mati
    29 marca 2020 / 19:12

    Bułeczki sa super wymieszałam jogurt z maślanką i tez wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 23:58

      Super, że posmakowały 🙂

  20. Lappalie
    6 kwietnia 2020 / 16:52

    Wyszły pyszne, chrupiąca skórka i mięciutki środek. Na pewno będę wracać do przepisu, bo robi się je ekspresowo <3

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 17:00

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  21. Angie
    10 kwietnia 2020 / 11:13

    Bułki sa super szybko się robi 👌

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2020 / 15:52

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  22. Iga
    11 kwietnia 2020 / 12:56

    Pyszne i latwe zrobie tez jutro na sniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2020 / 15:25

      Super 🙂 Pozdrawiam 🙂

  23. Kora
    21 kwietnia 2020 / 11:48

    Super bułeczki bardzo dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:23

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  24. Magdalena
    20 października 2020 / 6:52

    Fajny przepis, właśnie upiekłam na śniadanie. Dodałam trochę płatków żytnich i ziaren słonecznika….

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 13:35

      Super, że posmakowało 🙂

  25. Anna
    2 listopada 2020 / 7:35

    Że ja wcześniej nie trafiłam na ten przepis! Mieszkam w miejscu gdzie nie sposób dostać dobrych drożdży. Po wielu próbach wreszcie mam bułki na śniadanie! Poszły wszystkie na raz! Dziękuję

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:50

      Ogromnie się cieszę, że przepis się przydał i posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 1 =