Guacamole

Guacamole, czyli najpopularniejsza meksykańska pasta z awokado. Uwielbiam ją za prostotę i możliwość wykorzystania w wielu sytuacjach. Sprawdzi się jako pasta na kanapkę, dip do przekąsek, a nawet nadzienie do naleśników : ) Podstawowe składniki to awokado, limonka i sól, ale wariacji może być sporo w zależności od naszych upodobań i tego na co mamy akurat ochotę. Najczęściej dodaję również cebulę opcjonalnie drobno posiekane (koniecznie dojrzałe!) pomidory i kolendrę. Polecam!!!

Guacamole meksykański przepis

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe awokado*
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie pokrojony w drobną kostkę pomidor malinowy, posiekana świeża kolendra

*Polecam odmianę Hass, która moim zdaniem jest najbardziej kremowa, delikatna i idealnie nadaje się do przygotowania guacamole

Awokado rozgnieść niedbale widelcem, konsystencja nie musi być całkiem gładka. Szybko skropić sokiem z limonki, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Jeśli guacamole ma być podane kolejnego dnia, wystarczy wierzch pasty zalać niewielką ilością zimnej wody, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia wodę odlać, pastę wymieszać, a dzięki tym zabiegom zachowa piękny, zielony kolor. Ten niezawodny sposób ten znalazłam na blogu TheKitchn, wypróbujcie : )

Smacznego!

Guacamole
Guacamole przepis
Guacamole najlepszy przepis
Guacamole przepis idealny
Guacamole idealny przepis

Komentarzy: 20

  1. Kaja
    21 lutego 2020 / 12:03

    Kocham guacamole ale sama nie robiłam zazwyczaj gdzieś w knajpie jako przystaweczka, czas to zmienić 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:43

      Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:43

      🙂

  2. Aga
    21 lutego 2020 / 20:18

    Przepyszne 😋

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:43

      Super, że posmakowało 🙂

  3. Karo
    21 lutego 2020 / 22:15

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:44

      🙂 🙂 🙂

  4. 24 lutego 2020 / 12:37

    Do guacamole dodaję też często czosnek – dodaje pikanterii i fajnego smaczku, zwłaszcza przy słonych przekąskach 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2020 / 12:54

      Również bardzo lubię w takiej opcji 🙂 lub z papryczką chili 🙂

  5. Doris
    26 lutego 2020 / 16:47

    Idealne ❤️ Z nachosami wchodzi genialnie 😊

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:02

      Zdecydowanie tak 🙂

  6. Monia
    29 lutego 2020 / 22:04

    Ale to jest dobre! Mniami 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:05

      Super, że posmakowało 🙂

  7. LanaDelRey
    6 kwietnia 2020 / 14:52

    Ten przepis jest genialny! Zasmakował mi do tego stopnia, że zrezygnowałam z kupnego guacamole. Teraz przyrządzam własne. 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:48

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Julia
    11 maja 2020 / 21:28

    Rewelaja przypomina mi niezapomniane wakacje w meksyku ♥️

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 2:19

      Super, cieszę się bardzo 🙂

  9. Olga
    9 czerwca 2020 / 17:00

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2020 / 18:14

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 6 =