Warkocz francuski z kurczakiem i brokułem

Warkocz francuski z brokułem i kurczakiem to pomysł na prosty i szybki obiad w niecodziennej odsłonie. Do środka można włożyć także inne dodatki – warzywa, czy żółty ser w zależności od naszych upodobań. Danie jest bardzo sycące, świetnie smakuje z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego. Polecam!!!

Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione przyprawy

Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na parze do miękkości (ok. 10 minut). Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, papryką i oregano (może również być gotowa przyprawa do kurczaka). Podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę, przesmażyć. Całość wymieszać z ugotowanym brokułem. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Na środku każdej z nich ułożyć nadzienie. Pozostałe boki ciasta pokroić w paski i złożyć warkocz nakładając paski naprzemiennie na siebie z jednej i drugiej strony. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

Warkocz francuski z brokułem i kurczakiem
Francuskie z brokułem i kurczakiem

Komentarzy: 18

  1. Majka
    3 grudnia 2019 / 14:41

    Takie prosty sposób a jaki efekt 😍 Rewelacja!

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2019 / 17:11

      Dziękuję 🙂 Takie obiady są najlepsze 🙂

  2. Ewa
    3 grudnia 2019 / 15:04

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2019 / 17:11

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Zuza
    3 grudnia 2019 / 15:52

    Super pomysłowe 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2019 / 17:11

      Dziękuję 🙂

  4. Aga
    3 grudnia 2019 / 21:44

    Mniam ale świetny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2019 / 17:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Isia
    4 grudnia 2019 / 0:02

    Jutro robię 🙂

    • Marta
      Autor
      4 grudnia 2019 / 17:10

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Karola
    5 grudnia 2019 / 15:25

    Pyszny obiad, szybko sie robilo wiec na pewno powtórzę i polombinuje też z innym nadzieniem 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:22

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  7. Magda
    8 grudnia 2019 / 20:59

    Super obiadek bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  8. Mela
    13 maja 2020 / 12:30

    Pyszne to jest dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2020 / 0:04

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Krasz
    23 lutego 2021 / 12:49

    Super przepis i smaczne danie.
    Szkoda tylko, że nie ma wskazówki o tym, że farsz nakładać trzeba na ciasto francuskie już na blasze do pieczenia. Inaczej ciepłe ciasto się rozpada i nie da się przenieść na blachę w całości zachowując kształt

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2021 / 14:28

      Cieszę się, że posmakowało, u mnie nie było problemu z przenoszeniem, ale dopiszę wskazówkę, być może posłuży innym osobom 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 16 =