Ciasto Euforia

Ciasto Euforia – czekoladowo-makowe przełożone pysznym kremem i powidłami. Nazwa jest bardzo adekwatna, bo już jeden kawałek powoduje radość i uśmiech na twarzy. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Polecam nawet jeśli nie jesteście fanami makowców!!!

Ciasto Euforia

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm):

  • 4 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku)
  • 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 3 łyżki drobnego cukru

Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.

Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm):

  • 150 g suchego mielonego maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mielony mak (nie parzyć) i orzechy, wymieszać. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) do suchego patyczka przez ok. 25 minut.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 170 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 170 g miękkiego masła
  • 300 g masy krówkowej

Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, dodać kremówkę i rozpuścić nad parą. Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (280g)
  • opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów

Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę). Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego.Wierzch posmarować odłożonymi dwoma łyżkami kremu. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Ciasto euforia najlepszy przepis
Ciasto Euforia martagotuje
Ciasto Euforia przepis
Ciasto Makowe
Ciasto z makiem
Ciasta na Boże Narodzenie

Inspiracja

Komentarzy: 74

  1. Isia
    26 listopada 2019 / 14:33

    O Mamo jak to wygląda ! Samo w sobie może być ozdobą na stole aż żal jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dziękuję 😀 trudno mu się oprzeć, więc pewnie długo na stole nie zostanie 😉

  2. Nina
    26 listopada 2019 / 14:44

    Przepiękne i na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Dziękuję 🙂

  3. Magdalena
    26 listopada 2019 / 14:58

    Wspaniałe.

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    26 listopada 2019 / 15:50

    WOW ❤ Wspaniałe

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Joasia
    26 listopada 2019 / 16:05

    Piękne ciasto sądząc po składnikach jest pyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Potwierdzam 😉

  6. Iza
    26 listopada 2019 / 16:30

    Będzie na Święta 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Bardzo dobry wybór 🙂

  7. A.
    26 listopada 2019 / 18:26

    Czy jak użyje czarnego kakao to będzie taki efekt kolorystyczny?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:53

      Tak 🙂

  8. Malwina
    26 listopada 2019 / 19:31

    Pycha i nie wydaje się takie trudne do zrobienia na jakie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 0:54

      Tak, lista składników dość długa, ale pieczenie idzie bardzo sprawnie 🙂

  9. 27 listopada 2019 / 13:01

    Spora bomba kaloryczna te ciasto, ale chętnie zasmakuję w nim. Przepis wydaje się niezbyt trudny. Smakołyk przedni!

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:29

      Oj tak, kalorii sporo, ale smak pozwala o tym zapomnieć 😀

  10. Kora
    27 listopada 2019 / 13:52

    Ciasto wyszło super bardzo dziękuję na święta powtórka.

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:30

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Agata
    27 listopada 2019 / 15:36

    Czy można mak sparzyć ?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2019 / 18:31

      Ciasto makowe jest delikatne (zupełnie inne niż masa do makowca), sparzony mak, który wchłonie płyn, może być tu za ciężki 🙁

  12. 28 listopada 2019 / 11:32

    Wygląda rewelacyjnie 🙂 Uwielbiam i mak, i czekoladę..kajmak również 🙂 Ciasto idealne dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2019 / 17:58

      W takim razie gorąco polecam, na pewno posmakuje 🙂

  13. Mania
    29 listopada 2019 / 15:09

    Wyszło pysznie dziękuję za przepis!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2019 / 14:12

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Ania
    30 listopada 2019 / 12:34

    Bardzo smaczne i nawet szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2019 / 14:13

      Super, że posmakowało 🙂

  15. ALA
    1 grudnia 2019 / 13:00

    Cudnie wyglada i tak zapewne smakuje:)
    Napewno zrobie na święta
    Dziekuje slicznie za przepis:)
    POZDRAWIAM

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2019 / 23:19

      Bardzo mi miło, pozdrawiam ciepło 🙂

  16. Karola w krainie garów
    9 grudnia 2019 / 21:27

    Właśnie upiekłam ciasto Euforia jak próbne ciasto świąteczne, ponieważ nie lubię jak mi coś na ostatnią chwilę nie wychodzi 😀Rozdaję po rodzinie i sąsiadach i efekt jest taki, że wszyscy chcą je na swoim świątecznym stole, dlatego posyłam przepis dalej w świat 😉Dziękuję, jest pyszne!

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:03

      Super! Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. Beata
    10 grudnia 2019 / 0:35

    Czy mąkę pszenną w cieście czekoladowy można zastąpić np. zmielonymi orzechami/migdałami? Chciałabym, żeby wszyscy goście spróbowali, bo ciasto wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje, a wśród gości będą bezglutenowych. Nie mam doświadczenia z mąkami bezglutenowymi.

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2019 / 13:35

      Można zastąpić, ale ciasto będzie „cięższe” lub wymieszać z mąką ryżową i/lub owsianą. Na oko nie potrafię niestety podać optymalnych proporcji, trzeba próbować 🙂

      • Beata
        11 grudnia 2019 / 23:15

        Dziękuję.

        • Marta
          Autor
          12 grudnia 2019 / 1:16

          🙂

  18. Milena
    14 grudnia 2019 / 1:32

    Wspaniałe ciasto już sam krem rewelacja zrobię do tortu też

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:20

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Kasia
    16 grudnia 2019 / 20:00

    Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje🙂Jaką kawę należy zaparzyć? Tzw. sypaną (mieloną)czy rozpuszczalną?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:12

      Dziękuję 🙂 kawę zwykłą, mieloną 🙂

  20. Roxi
    18 grudnia 2019 / 19:09

    Witam ja mam kilka pytań
    Czy musi być cukier trzcinowy czy można go zastąpić?
    Czy zamiast drobnego cukru mogę dać po prostu więcej cukru pudru?
    I ostatnie masa krówkowa jakiś konkretny smak ???
    Dziękuję ślicznie Pozdrawiam 🤗

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:11

      Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym cukrem, drobny również można zastąpić zwykłym, ale trzeba będzie odrobinę dłużej ubijać, aby nie był wyczuwalny (drobny szybciej się rozpuszcza) 🙂 Masa krówkowa o smaku tradycyjnym 🙂

  21. Paulina
    18 grudnia 2019 / 21:15

    hmm Nowicjuszka ze mnie jeśli chodzi o „makowe” wyroby i nie wiem za bardzo jak obchodzić się z tym składnikiem. Co to znaczy „zmielony suchy mak”? Mam w głowie wyobrażenie, że jak wsypę suchy mak do maszynki do mielenia to on mi poprostu przez nią przeleci… 😀 coś czuję, że tym pytaniem stanę na podium najgłupszego pytania roku xD ale trudno! Ciasto wyglada taaaaakkk dobrze, że muszę się poświęcić 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2019 / 16:04

      Kto pyta nie błądzi 🙂 Mielony to rodzaj maku do kupienia w sklepie 🙂 A suchy oznacza, że nie namaczamy go w żadnej cieczy jak np. w mleku podczas przygotowania makowca 🙂

      • podpowiedz
        6 stycznia 2021 / 17:40

        Dalej nie rozumie suchy mak zmielić np, w młynku czy innym urządzeniu dziękuje za podpowiedz,

        • Marta
          Autor
          8 stycznia 2021 / 10:46

          Kupuję mak już zmielony 🙂

    • Kasja
      16 marca 2021 / 12:47

      Pytanie uważam za bardzo rozsądne. Ponieważ suchego maku nie da się zmielić .Gotowy mak ( to zwykle mak farmaceutyczny, pozbawiony wszelkiej wartości i takiego maku absolutnie nie polecam, poza tym ten mak przechodzi wcześniej obróbkę parzenia ).Prawdziwy mak jak najbardziej można sparzyć w wodzie i zmielić .Ciasto będzie zdecydowanie lepsze w smaku.

  22. Justyna
    20 grudnia 2019 / 10:21

    Czy do ciasta koniecznie trzeba dodawać kawę, mogę ją pominąć?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:09

      Bez kawy będzie to już inne ciasto 😉

  23. Katarzyna
    21 grudnia 2019 / 10:55

    Czy dodać tylko sam napar z kawy, czy razem z kawą.?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:14

      Razem z kawą 🙂

      • Niedoswiadczona
        4 stycznia 2021 / 5:27

        Czyli mam rozumieć, że dodajemy ,,fusy” z kawy wraz z samą esencją kawy (płynem)?

        • Marta
          Autor
          4 stycznia 2021 / 16:54

          Dodaję całość, zostawiam ewentualnie te, które zostają mocno przyklejone na dnie szklanki 😉

  24. Justyna
    22 grudnia 2019 / 14:42

    Czy w ogóle trzeba dodawać kawę,można ją zupełnie pominąć?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:20

      Trzeba dodać 🙂

  25. Dominika
    24 grudnia 2019 / 12:15

    Ciasto Euforia to rozkosz dla podniebienia.
    Smakuje jak wygląda – niebiańsko.
    Pozdrawiam ☺

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:33

      Bardzo mi miło, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  26. Jeanne
    21 maja 2020 / 16:11

    At the assembling part, what you mean (put one tablespoon of cream on topping),( putting the spoon back on the topping again)

    • Marta
      Autor
      21 maja 2020 / 16:45

      I’m not sure which part we are talking about? 🙂 Maybe you meant that we put aside 2 tablespoons of cream, which are later needed on top of the cake 🙂

  27. Kasia
    26 października 2020 / 11:36

    Przepyszne polecam nie tylko na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2020 / 10:44

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  28. Mania
    10 grudnia 2020 / 18:20

    Ciasto pyszne piekłam już w zeszłym roku i w tym się skusiłam, domownicy wyczekiwali 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:53

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  29. AlamoTex
    21 grudnia 2020 / 20:04

    Jaka średnia grubość wychodzi placek kakaowy?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 13:19

      Niestety nie sprawdzałam 🙁

  30. Konrad Milkiewicz
    25 lutego 2021 / 7:35

    ciekawe

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2021 / 14:32

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  31. Kasiula
    17 grudnia 2021 / 2:13

    Ja właśnie z tych niemakowych ale ciasto mi przypasowało, nie za słodkie, coś innego, polecam 🙂

  32. Gosia
    18 grudnia 2021 / 12:48

    Czy masę makową można zastąpić gotową masą makową?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2021 / 1:10

      Niestety nie, tutaj mamy ciasto makowe, masa ma inną konsystencję.

  33. Anq
    21 grudnia 2023 / 14:28

    Czy ciasto makowe i czekoladowe można upiec dzień wcześniej, i czy można także dzień wcześniej czekoladę rozpuścić w śmietance i schłodzić w lodówce przez całą noc?

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2023 / 18:34

      Ciasta można upiec dzień wcześniej, ale czekolada ze śmietanką trzymana przez noc w lodówce zmieni się w sztywną masę, więc nie za bardzo 🙂

  34. Chrobok
    27 lutego 2024 / 1:19

    Ten blog to dla mnie niezastąpione źródło inspiracji i wiedzy! Cieszę się, że mogę tutaj regularnie zaglądać i czerpać z niego inspirację do dalszego rozwoju.

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 22 =