Ciasto Hucułka (Hukzulka)

Przepyszne ciasto o dość nietypowej nazwie Hucułka : ) Przypomina trochę Panią Walewską, choć masa kukułkowa zmienia całkowicie oblicze ciasta. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość pieczenia z termoobiegiem obu blatów równocześnie. Polecam!!!

Ciasto Hucułka

Składniki na ciasto (23×33 cm):

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 6 żółtek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło w mniejszych kawałkach, żółtka i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto (użyłam robota kuchennego). Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę wody lub mleka. Podzielić ciasto na dwie, równe części. Z każdej z nich odciąć 1/4. Większe części ciasta rozwałkować i włożyć do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostałe części zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel (smak pasujący do dżemu lub owoców)

Dodatkowo:

  • słoik kwaśnego dżemu (z czarnej porzeczki, wiśni lub malin) lub świeże owoce
  • 2-3 garście orzechów włoskich

Białka przełożyć do miski i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać partiami cukier, cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kisiel, dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części.

Przygotowane ciasto w blaszkach posmarować dżemem i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć ubitą bezę. Pozostałe części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch bezowej piany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut (z termoobiegiem 180 C). Wystudzić.
Jeśli nie ma możliwości upieczenia obu placków jednocześnie, dodatki (dżem, orzechy, beza) nakładami na drugi placek dopiero pod koniec pieczenia pierwszego.

Składniki na krem:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone lub ew. 200 g miękkiego masła
  • 800 g* schłodzonej masy krówkowej (kukułkowej)

*Jeśli nie zależy Wam na dużej ilości kremu wystarczy 400g – 1 puszka.

Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową na puszysty krem. Przełożyć nim ostudzone placki i schować ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Ciasto na Boże Narodzenie
Ciasto Hukzulka
Ciasto Hucułka przepis
Ciasto z masą krówkową
Krem kukułkowy przepis

Inspiracja Arabeska

Komentarzy: 28

  1. Nina
    15 listopada 2019 / 17:12

    Wyglada rewelacyjnie ❤️

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:35

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    15 listopada 2019 / 18:49

    Cudo 😍

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:35

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Isia
    15 listopada 2019 / 20:15

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:35

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  4. Jola
    15 listopada 2019 / 20:51

    Ślinka cieknie na sam widok…

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:35

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    • Kaśka
      25 grudnia 2019 / 12:53

      Ciasto fajne, choć dla mnie zbyt słodkie – moje zastrzezenie jedynie do masy, która kompletnie się nie trzyma, wszystko wypływa zaraz po wyjęciu ciasta z lodówki. Nie sądzę, że to ja zrobiłam coś źle, bo masa ma raptem dwa składniki, ja użyłam serka mascarpone-pewnie gdybym użyła masła byloby ok, ale nie lubię maślanych kremów.

      • Marta
        Autor
        27 grudnia 2019 / 22:36

        To zdecydowanie nie jest „lekkie” ciasto 🙂 Czy masa po wizycie w lodówce nie zrobiła się zwarta?

      • Edyta
        30 grudnia 2019 / 7:44

        Chciałabym zrobić to ciasto i zastanawiam się nas tym kremem, może zbyt długo ubijalaś ? Serek mascarpone nie lubi zbyt długiego ubijania i może dlatego krem był za rzadki?

        • Marta
          Autor
          4 stycznia 2020 / 15:18

          Jest to możliwe.

  5. Agnieszka
    16 listopada 2019 / 16:44

    Wyszło super dziękuję za inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:35

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Zuza
    17 listopada 2019 / 0:06

    Rewelacja nie miałam mascarpone ale z masłem krem tez mi wyszedł super, po długiej wizycie w lodowce warto wtedy wyjąc tak z pół godzinki przed podaniem zeby się lepiej kroiło 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:36

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Monika
    18 listopada 2019 / 10:58

    Ciasto jest przepyszne zrobiłam na imieniny Męża i jedna blacha nie starczyła 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:38

      Super, cieszę się, że tak posmakowało 🙂

  8. Dira
    20 listopada 2019 / 18:43

    Pycha do kremu dodałam trochę alkoholu fajnie pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:34

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  9. 22 listopada 2019 / 12:19

    Wooow wygląda świetnie – przypomina mi ciasto jojo mojej babci 😀

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2019 / 1:16

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂 Babcine wypieki najlepsze 🙂

  10. Edytta
    26 listopada 2019 / 11:58

    Udało się a nie jestem mistrzem wypieków 🙂 Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2019 / 13:12

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  11. Agata
    24 października 2020 / 16:23

    A, skąd masz w puszce kukułkowa?

    • Marta
      Autor
      27 października 2020 / 10:41

      Helio ma w ofercie różne smaki np. kukułkowa lub orzechowa, kupiłam w Auchan, ale widziałam tą firmę również w Netto, Tesco, czy Intermarche.

  12. Maria
    30 października 2020 / 9:12

    Wyszło rewelacyjnie <3

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:45

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 1 =