Przepyszne ciasto o dość nietypowej nazwie Hucułka : ) Przypomina trochę Panią Walewską, choć masa kukułkowa zmienia całkowicie oblicze ciasta. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość pieczenia z termoobiegiem obu blatów równocześnie. Polecam!!!
Składniki na ciasto (23×33 cm):
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 6 żółtek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło w mniejszych kawałkach, żółtka i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto (użyłam robota kuchennego). Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę wody lub mleka. Podzielić ciasto na dwie, równe części. Z każdej z nich odciąć 1/4. Większe części ciasta rozwałkować i włożyć do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostałe części zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel (smak pasujący do dżemu lub owoców)
Dodatkowo:
- słoik kwaśnego dżemu (z czarnej porzeczki, wiśni lub malin) lub świeże owoce
- 2-3 garście orzechów włoskich
Białka przełożyć do miski i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać partiami cukier, cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kisiel, dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części.
Przygotowane ciasto w blaszkach posmarować dżemem i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć ubitą bezę. Pozostałe części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch bezowej piany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut (z termoobiegiem 180 C). Wystudzić.
Jeśli nie ma możliwości upieczenia obu placków jednocześnie, dodatki (dżem, orzechy, beza) nakładami na drugi placek dopiero pod koniec pieczenia pierwszego.
Składniki na krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone lub ew. 200 g miękkiego masła
- 800 g* schłodzonej masy krówkowej (kukułkowej)
*Jeśli nie zależy Wam na dużej ilości kremu wystarczy 400g – 1 puszka.
Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową na puszysty krem. Przełożyć nim ostudzone placki i schować ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja Arabeska
Wyglada rewelacyjnie ❤️
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Cudo 😍
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Ślinka cieknie na sam widok…
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ciasto fajne, choć dla mnie zbyt słodkie – moje zastrzezenie jedynie do masy, która kompletnie się nie trzyma, wszystko wypływa zaraz po wyjęciu ciasta z lodówki. Nie sądzę, że to ja zrobiłam coś źle, bo masa ma raptem dwa składniki, ja użyłam serka mascarpone-pewnie gdybym użyła masła byloby ok, ale nie lubię maślanych kremów.
Autor
To zdecydowanie nie jest „lekkie” ciasto 🙂 Czy masa po wizycie w lodówce nie zrobiła się zwarta?
Chciałabym zrobić to ciasto i zastanawiam się nas tym kremem, może zbyt długo ubijalaś ? Serek mascarpone nie lubi zbyt długiego ubijania i może dlatego krem był za rzadki?
Autor
Jest to możliwe.
Wyszło super dziękuję za inspiracje 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Rewelacja nie miałam mascarpone ale z masłem krem tez mi wyszedł super, po długiej wizycie w lodowce warto wtedy wyjąc tak z pół godzinki przed podaniem zeby się lepiej kroiło 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest przepyszne zrobiłam na imieniny Męża i jedna blacha nie starczyła 🙂
Autor
Super, cieszę się, że tak posmakowało 🙂
Pycha do kremu dodałam trochę alkoholu fajnie pasuje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Wooow wygląda świetnie – przypomina mi ciasto jojo mojej babci 😀
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂 Babcine wypieki najlepsze 🙂
Udało się a nie jestem mistrzem wypieków 🙂 Bardzo smaczne 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
A, skąd masz w puszce kukułkowa?
Autor
Helio ma w ofercie różne smaki np. kukułkowa lub orzechowa, kupiłam w Auchan, ale widziałam tą firmę również w Netto, Tesco, czy Intermarche.
Wyszło rewelacyjnie <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂